Jurnalul Digital

Dezbateri în Parlament pe bugetul de stat din 2024 – Update

Proiectele de lege privind bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2024 intră, luni – 18 decembrie, în dezbaterea comisiilor Parlamentului, votul final urmând să fie dat miercuri în plen.

UPDATE: Avize favorabile

Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe anul 2024 pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public (parchete), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Constituţională a României (CCR) şi Avocatul Poporului. 

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat, luni, favorabil, proiectul bugetului de stat pe anul 2024 pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune.

Proiectul de buget al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a fost avizat, luni, favorabil de comisiile reunite de specialitate din Parlament, cu 33 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”, fără amendamente admise.

Proiectul de buget al Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament, cu 15 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi o abţinere.

Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a primit aviz favorabil, luni, pe proiectul de buget pentru anul viitor, în comisiile de specialitate din Parlament, cu 21 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”.

Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Muncii.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Institutul Cultural Român.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Culturii.

Bugetul, construit pe o creștere economică de 3,4%

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4%, o inflaţie medie anuală de 6% şi deficit de 5% din PIB.

Senatorii şi deputaţii au putut depune amendamente la buget până duminică la ora 14:00, iar luni, la ora 10:00, Birourile permanente reunite vor stabili timpii de dezbatere în comisiile de buget-finanţe.

De asemenea, începând de luni, ora 11:00, şi până la ora 15:00 vor avea loc şedinţele comune ale comisiilor de specialitate pentru avizarea proiectelor de buget. Tot luni, între 12:00 şi 13:00, vor avea loc dezbaterile generale asupra proiectelor de buget în comisiile de buget-finanţe, care vor elabora rapoartele pe fond.

Dezbaterile pe ordonatorii de credite în comisiile de buget-finanţe se vor desfăşura de luni, ora 16:00, până la finalizare, iar marţi, la ora 18:00, se vor depune rapoartele asupra proiectele de buget la Birourile permanente, conform Agerpres.

Şedinţa comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectelor de buget va începe marţi, de la ora 20:00, urmând ca votul final să fie dat miercuri.

Joia trecută, Guvernul a aprobat proiectele de buget pe anul viitor, acestea fiind transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute şi aprobate în procedură de urgenţă.

Bugetul de stat pe 2024 este unul axat pe investiții, de circa 7% din PIB. ”Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult față de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani, pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus, pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de joi seara.

Totodată, se estimează o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an.

”Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm, probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor, din 1 septembrie. Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale”, a mai spus premierul. El a arătat că vor crește salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari.