Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat joi că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile, 3 iunie şi până pe 12 septembrie, au fost înregistrate 54 de cazuri, dintre care 48 confirmate şi 6 probabile.
În acest timp au fost înregistrate cinci decese în urma infecţiei cu virusul West Nile: în judeţul Sălaj – 1, judeţul Suceava – 3 şi Bucureşti – 1.
Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire – 17 – s-au înregistrat la grupa de vârstă 70 – 79 de ani şi 13 la persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 şi 69 de ani, a indicat INSP.
INSP face o serie de recomandări pentru populaţie, şi anume să evite expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari, să împiedice pătrunderea insectelor în casă (prin plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor din jurul gospodăriei, precum şi să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.
Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.
În cazul în care identificaţi semnele şi simptomele următoare, mergeți imediat la medic: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com