În urma solicitării de asistență internațională adresate ieri de Misiunea Permanentă a Statului Libia biroului ONU de la Geneva, mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat pentru a sprijini Libia în urma inundațiilor majore care au cauzat mii de victime, a anunțat Comisia Europeana.
Câteva state membre ale UE – până în prezent Germania, România și Finlanda – au oferit imediat o asistență substanțială prin intermediul mecanismului, sub forma unor articole pentru adăposturi, precum corturi, paturi de campanie și pături, 80 de generatoare, produse alimentare, precum și corturi spitalicești și rezervoare de apă. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE este pregătit să coordoneze și alte oferte de asistență.
În plus, UE a deblocat o sumă inițială de 500.000 EUR ca finanțare umanitară pentru a răspunde celor mai urgente nevoi ale populației din Libia afectate de impactul furtunii „Daniel”. Aceste fonduri vor fi canalizate prin intermediul partenerilor care își desfășoară activitatea pe teren, în vederea asigurării de materiale vitale, precum consumabile medicale, apă și articole sanitare, pentru răspunsul la inundațiile din estul Libiei.
Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor: „Inundațiile survenite rapid în Libia s-au soldat deja cu pierderea a mii de vieți omenești. În această perioadă dificilă, un răspuns prompt și organizat este esențial. Pentru a contribui la sprijinirea operațiunilor de urgență de pe teren, UE coordonează noile oferte de ajutor care urmează să fie canalizate prin intermediul mecanismului său de protecție civilă. Le mulțumesc statelor membre ale UE care au oferit deja articole pentru adăposturi, generatoare, produse alimentare și alte tipuri de sprijin vital. De asemenea, UE a deblocat o sumă de 500 000 EUR ca ajutor umanitar. UE este în continuare pregătită să intensifice răspunsul pentru persoanele cele mai afectate din Libia care trec prin această perioadă dificilă.”
Cel mai recent bilanț oficial indică peste 5.000 de oameni morți și alte mii sunt dați dispăruți după ce inundații devastatoare au măturat orașul portuar Derna din Libia. Familii întregi au fost luate de ape, situația fiind „mai mult decât catastrofală”.
Bilanţul confirmat al morţilor oferit de oficiali a variat, dar toate estimările sunt de ordinul miilor, iar alte mii de persoane figurează pe listele de dispăruţi. Primarul din Derna, Abdulmenam al-Ghaithi, a declarat că numărul morţilor din oraş ar putea ajunge deja la 18.000-20.000, pe baza amplorii pagubelor.
După ce a afectat acum câteva zile Grecia, Bulgaria și Turcia, ciclonul Daniel s-a transformat în ceea ce meteorologii numesc „medicane”, adică un ciclon precum cei tropicali, care se formează uneori deasupra Mediteranei. „Medicane” vine de la „Mediterranean tropical-like cyclones” și este un ciclon subtropical mediteraneean.
„Furtuna” Daniel a tot devenit mai puternică după ce a absorbit energie din apele anormal de calde, deplasându-se apoi spre sud, unde a „deșertat” fără milă cantități excesive de precipitații în zona de nord-est a Libiei.
Precipitații nemaivăzute, de peste 400 mm într-o zi, aproape cât media pe un an, au căzut pe solurile deșertice din Libia, unde apa nu a avut unde să se scurgă.
Cel mai grav lovit este orașul-port Derna, din estul țării, unde sute de case au fost luate de ape și au ajuns în mare. Două diguri au cedat, iar apele revărsate au făcut prăpăd. Specialiștii libieni spun că din cauza războiului civil, care, practic împarte țara în două, de ani de zile digurile nu sunt întreținute și de aceea au cedat, ștergând de pe fața pământului cartiere întregi din valea Derna.