Proiectul legii care permite instalarea de centrale eoliene offshore în Marea Neagră a fost adoptat joi în ședința de Guvern. Acesta va merge spre aprobare în Parlament.
”Astăzi, guvernul a aprobat proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene în Marea Neagră. Este, de asemenea, parte dintr-un jalon PNRR aferent Ministerului Energiei, iar asta înseamnă că proiectul va merge către dezbaterea parlamentară la începutul sesiunii viitoare. Am solicitat procedură de urgență, domnul prim-ministru a fost de acord. Așadar, în 30 de zile, după 1 februarie, ar trebui să avem legea pentru exploatarea energiei eoliene în Marea Neagră”, a declarat ministrului energiei, Sebastian Burduja, în briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern.
Conform acestuia, România este prima țară de la Marea Neagră care face un astfel de demers și care va avea acest cadru legislativ. Pentru România, asta înseamnă promovarea energiei verzi, înseamnă promovarea unei energii sigure în cadrul paradigmei de independență energetică la care România aspiră. Înseamnă, totodată, posibilitatea exploatării unui potențial realmente impresionant în Marea Neagră.
”Există studiul Băncii Mondiale care ne arată că ar putea fi vorba de 76 de gigawați în Marea Neagră putere instalată din care vorbim despre, probabil, până în 20 de gigawați pe platforme fixe. Aceste platforme fixe beneficiază de costuri cam cu 30% mai mici decât platformele plutitoare pentru centrale eoliene, Marea Neagră având această caracteristică, o adâncime destul de redusă pentru o distanță mare față de țărm, și evităm astfel problemele legate de afectarea turismului, așa cum s-a întâmplat în alte state, inclusiv în Europa, și, în același timp, putem exploata această formă de energie verde”, a explicat ministrul.
”Conform calendarului din proiectul de lege pe care noi l-am avut în dezbatere publică între 17 iulie și 1 septembrie, vă pot spune că au fost peste 100 de puncte de vedere și în procesul de avizare au fost peste 32 de avize și puncte de vedere din partea instituțiilor, fiind vorba și de o zonă sensibilă – Marea Neagră este o zonă cu multiple considerații de securitate națională și geopolitice”, a adăugat el.
Așadar, conform acestui calendar, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Energiei va demara un studiu de specialitate în baza căruia se va pregăti procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și de exploatare a acestora.
”Studiul va fi unul complex și va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de potențialul eolian al acestora, de restricții în ceea ce privește normele de mediu. Și, practic, după finalizarea studiului și odată cu concesionarea acestor perimetre, procedurile de mediu vor putea fi accelerate în aceste „go-to areas”, atunci când un investitor va veni să dezvolte o capacitate – și vorbim de investiții de miliarde de euro când vorbim de energie eoliană offshore – va avea un parcurs mult mai rapid și mult mai facil în baza acestui studiu pe care ministerul îl va face”, a afirmat Sebastian Burduja.
”Vă mai pot spune că, în redactarea acestui proiect de lege, specialiștii ministerului s-au consultat atât cu Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii, și am primit sprijinul partenerului strategic, cât și cu alte state europene, de exemplu Olanda, mult mai avansată decât noi în ceea ce privește exploatarea energiei eoliene offshore. Ministerul Energiei, așadar, va fi autoritatea responsabilă de managementul procedurii de concesiune, iar ACROPO, actuala Autoritate Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore, și care se va reorganiza, pentru că nu va avea în competență doar petrolul, și se va redenumi Autoritate Competentă de Reglementare a Operațiunilor Offshore, va fi responsabilă de acordarea aprobărilor de dezvoltare, echivalentul autorizației de construire”, a adăugat acesta.
Potrivit ministrului, în ritmul impus de proiectul de lege, ar trebui să avem în anul 2032 primul megawatt de energie eoliană din Marea Neagră în sistemul energetic național.
”În baza feed-back-ului pe care îl avem din partea mediului privat, considerăm că forma adoptată astăzi de Guvernul României – și ne dorim să o păstrăm în procesul de dezbatere parlamentară – este una care încurajează investițiile private și care va permite României să aibă o energie mai sigură, mai competitivă și mai verde”, a precizat Sebastian Burduja.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com