Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri – 15 martie, legea privind risipa alimentară, potrivit căreia magazinele alimentare sunt obligate să vândă cu preţ redus produsele aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate şi să doneze alimentele pe care nu le mai comercializează.
Este vorba de Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
Conform legislației, consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării. Totodată, dacă alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcţionate către adăposturile de animale sau pot deveni compost.
În cazul nerespectării acestor prevederi, amenzile sunt de la 10.000 lei la 20.000 lei.
Ce măsuri aduce noua lege:
– Mai puţină birocraţie: va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
– Va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii;
– Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.
Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi se numără:
– reducerea preţului la alimente înainte de data expirării;
– donarea alimentelor;
– transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
– folosirea alimentelor la compost.
Actul normativ stabileşte că, înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare.
Amintim că aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Această cantitate corespunde la circa 2,55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde încărcăturii a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din Bucureşti până la Munchen.
Absolut fiecare dintre noi irosește singur în gospodărie în medie 353 g hrana pe zi. De cele mai multe ori cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com