Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost numit, miercuri – 20 noiembrie, și ministru interimar la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), după demisia lui Adrian Veștea, care preia mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, 20 noiembrie 2024, următoarele decrete:
- Decret prin care se ia act de demisia domnului Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului;
- Decret prin care se desemnează domnul Marcel-Ioan Boloș, ministrul finanțelor, ca ministru al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, interimar.
Liberalul Adrian Ioan Vestea a anunțat marți că demisionează din funcția de ministru al Dezvoltării pentru a prelua șefia Consiliului Județean Brașov.
”Dacă ar fi să caracterizez, printr-un singur cuvânt, mandatul meu de ministru, acela ar fi investiții! În perioada 2023-2024, prioritară a fost menținerea deschisă a tuturor șantierelor inițiate anterior, dar și demararea de noi investiții!”, a precizat, marți, Adrian-Ioan Veștea, în conferința de presă, în cadrul căreia a prezentat bilanțul activității pe durata mandatului de ministru al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.
”Este vorba despre investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rutiere, a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, a sistemelor inteligente de distribuire a gazelor naturale, a dezvoltării infrastructurii sportive, educaționale, medicale, a sistemului de termoficare, în construirea de locuințe sociale și pentru tineri, specialiști în sănătate, învățământ și alte categorii socio-profesionale, în reabilitarea energetică și consolidarea clădirilor publice și multirezidențiale”, a completat el.
Astfel, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, în ultimele 17 luni, au fost semnate 2.527 de noi contracte, în valoare totală de 31 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, în prezent, sunt semnate în total 3.971 de contracte, în valoare de peste 47 miliarde de lei.
Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, din 15 iunie 2023 și până în prezent, au fost finalizate 1.070 de noi obiective, ceea ce conduce la cifra de 8.946 de obiective finalizate de la începutul acestui program.
De asemenea, la nivelul Companiei Naționale de Investiții, au fost recepționate 400 de obiective de investiții, cu o valoare totală de peste 3,21 miliarde de lei, în domenii precum: sedii de primării, infrastructura justiției, așezăminte culturale, bazine de înot, săli de sport, complexuri sportive, sisteme de alimentare cu apă și de canalizare, unități sanitare, instituții de învățământ (inclusiv cămine studențești și creșe), lucrări în primă urgență. Tot în această perioadă, prin CNI, au fost încheiate 285 de noi contracte, în valoare totală de 4,34 miliarde de lei, dintre care, cele mai recente se referă la construirea stadioanelor ”Gheorghe Hagi” din Constanța și ”Nicolae Dobrin” din Pitești.
”Toate aceste investiții contribuie la dezvoltarea comunităților locale, în special a mediului rural și mic-urban, la reducerea disparităților dintre regiuni, la protejarea companiilor românești și la creșterea numărului locurilor de muncă”, a afirmat Adrian-Ioan Veștea.