Jurnalul Digital

Marcel Ciolacu, după furtul tezaurului dacic expus în Olanda: Vom cere daune fără precedent

Furtul obiectelor din tezaurul României, expuse într-un muzeu din Olanda, a stârnit indignare la cel mai înalt nivel. Premierul Marcel Ciolacu a reacționat ferm, condamnând lipsa măsurilor de securitate și solicitând răspunderea autorităților olandeze. La începutul ședinței de Guvern de marți, 28 ianuarie, acesta a anunțat că Guvernul României va cere despăgubiri, va analiza contractul cu muzeul și va lua măsuri pentru a preveni astfel de incidente în viitor.

”La fel ca toți românii sunt revoltat că obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda unde nu existau agenți de pază. Sunt ferm convins că nu putem accepta așa ceva. Dacă s-ar fi întâmplat în România acest lucru, eram cu toții făcuți praf, și românii și România și statul român, în mod firesc. Îi cer ministrului justiției să analizeze cu cei mai buni experți contractul cu muzeul olandez și să cerem daune fără precedent”, a afirmat Marcel Ciolacu.

”Am transmis autorităților olandeze un mesaj ferm că pentru noi este vital ca ancheta să ducă la prinderea hoților și recuperarea integrală a comorilor dacice. Statul olandez are toată răspunderea acestei situații. Vrem și putem ajuta cu investigatori români, Ministerul de Interne și dl. ministru Predoiu sunt pregătiți.  Îi solicit ministrului culturii să ia chiar azi măsuri dure, inclusiv demiteri dacă e cazul, în cadrul instituțiilor responsabile de acest contract. Cred că opinia publică este îndreptățită să aștepte așa ceva într-un asemenea caz”,  adăugat el.

Premierul a precizat că va avea și un raport al Corpului de Control al Prim-ministrului privind avizele date anul trecut la Ministerul Culturii pentru a scoate din țară tezaurul dacic. Documentele vor fi înaintate procurorilor pentru ca vinovații să răspundă.

”Aștept și un set de măsuri pentru viitor pentru a ne proteja bunurile din patrimoniul național. Obiecte atât de valoroase nu pot fi scoase din țară oricând vrea un muzeu sau un ministru”, a precizat Marcel Ciolacu.

De asemenea, Premierul nu exclude apelarea la firme internaționale specializate sau oferirea unei recompense. ”Sper ca aceste comori naționale să fie recuperate, de aceea trebuie să facem tot ce depinde de noi să mărim șansele găsirii lor. În funcție de cooperarea cu autoritățile olandeze, nu exclud nici să apelăm la firme internaționale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate. Și nici să anunțăm o recompensă pe măsura valorii uriașe pe care aceste obiecte o au pentru poporul român și identitatea noastră națională”.

Trei hoți au intrat sâmbătă dimineața, 25 ianuarie 2025, în Muzeul Drentse din Assen cu un exploziv și au furat obiecte din tezaurul României.

Piesele de patrimoniu sustrase sunt: coiful princiar de la Coțofenești și trei brățări dacice. Acestea, pe lângă alte zeci aduse, au făcut parte din expoziția „Dacia – Rijk van goud en zilver” („Dacia – Regatul Aurului și Argintului”), unde au fost aduse peste 50 de comori ce aparțin vechiului Regat al Daciei, ce datează din secolele XX î.Hr. – III d.Hr.