Jurnalul Digital

Marcel Ciolacu: Facem investiții masive în infrastructura spitalicească

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că se fac investiţii importante în infrastructura spitalicească şi a precizat că s-au făcut paşi enormi în ceea ce priveşte sistemul medical. Totuși, mai este foarte mult de lucru în ceea ce priveşte managementul sistemului de sănătate şi al spitalelor.

Guvernul României va acorda toată susținerea pentru realizarea unei noi clădiri la Spitalul Marie Curie și pentru crearea primului campus medical pediatric din România în această unitate medicală, a afirmat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a participat astăzi la semnarea Acordului de parteneriat între Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” și Asociația „Dăruiește Viață”, găzduită la Palatul Victoria.

”Felicit Asociația ”Dăruiește Viață” pentru proiectul de succes de la Spitalul Marie Curie, construcția unei prime clădiri! Vă mulțumesc nu din funcția de prim-ministru, ci din calitatea de român pentru ceea ce ați făcut și veţi face în continuare!”, a spus acesta.

”Cu sprijinul Uniunii Europene, facem investiții masive în infrastructura spitalicească, în acest moment estimate la peste 3 miliarde de euro. Însă, pentru ca aceste investiții să fie sustenabile, este nevoie de o schimbare de fond a managementului sistemului de sănătate, inclusiv prin introducerea unei componente a organizațiilor neguvernamentale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Obiectul Acordului de parteneriat semnat astăzi de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, managerul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”, Daniel Buzatu, și doamnele Carmen Uscatu, președintă, și Oana Gheorghiu, vicepreședintă, ale Asociației ”Dăruiește Viață” îl reprezintă colaborarea și susținerea reciprocă pentru construirea celei de-a doua clădiri noi la Spitalul Marie Curie și a crearea  primului campus medical pediatric din România în această unitate medicală.

”Ministerul Sănătății va oferi în continuare tot sprijinul Asociației ”Dăruiește Viață”. Colaborarea între autoritățile statului și societatea civilă, alături de investiții, reprezintă calea corectă pentru îmbunătățirea serviciilor medicale”, a subliniat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Încheierea acordului a fost facilitată de  Cancelaria Prim-ministrului, prin consilierul de stat Victoria Stoiciu.

Potrivit Acordului de parteneriat, Asociația ”Dăruiește Viață” va coordona direct și/sau indirect, va finanța și va îndeplini activitățile de management de proiect pentru construirea celei de-a doua clădiri noi la Spitalul Marie Curie. La finalul proiectului, Asociația ”Dăruiește Viață” va preda Spitalului Marie Curie construcțiile și dotările funcționale realizate în cadrul Acordului de parteneriat.

Acordul creează premisele pentru  extinderea și modernizarea Spitalului Marie Curie într-un mod care să ducă la transformarea lui într-un campus medical pediatric, ce va integra într-o singură locație, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “M.S.Curie”,  facilități de diagnostic și tratament, centre de cercetare medicală, laboratoare moderne, săli pentru pregătirea personalului medical, spații dedicate studenților și rezidenților, precum și spații pentru pacienți și familiile acestora.

Ministerul Sănătății va sprijini derularea proiectului, făcând, în limitele atribuțiilor care îi revin, toate demersurile necesare în vederea derulării în cele mai bune condiții a activităților care fac obiectul prezentului acord.

Acordul reprezintă continuarea bunei colaborări între Asociația ”Dăruiește Viață” și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”M.S.Curie”, prin care Asociația a construit și  dotat  cu echipamente de ultimă generație o primă clădire în valoare de 53 milioane de euro, donată spitalului  “M.S.Curie”. Clădirea a fost deja transferată Spitalului Marie Curie și integrată în activitatea acestuia, majoritatea secțiilor pe care le găzduiește primind pacienți din luna aprilie.

”Mă bucur că am ajuns să semnăm cel de-al doilea acord, după ce asociația pe care o conduceți, a terminat prima clădire, investiții de aproape 53 de milioane de euro – şi construcția clădirii, cât și dotările. Acum vom continua acest proiect de succes. Vă felicit și vă mulțumesc, nu din funcția de prim-ministru, ci din calitatea de român pentru ceea ce ați făcut și veţi face în continuare. De fapt, vom ajunge să avem primul campus pediatric la ‘Marie Curie’. Deja s-a predat prima clădire. Mai avem să continuăm acel proiect-pilot la secţia de radioterapie și eu sper, împreună cu domnul ministru, cu Ministerul Sănătății, să găsim cea mai bună cale astfel încât să introducem în managementul sistemului de sănătate şi o componentă a organizațiilor neguvernamentale”, a afirmat ministrul.

”Se vor face multe investiții în infrastructura spitalicească. Cred că niciodată nu s-au făcut atâtea investiții, peste trei miliarde de euro, din câte ştiu eu în acest moment. Toate restanțele clasei politice, cumva şi cu ajutorul Uniunii Europene, ajung să se realizeze. Pentru că avem și anumite termene limită, de această dată, prin PNRR, până în 2026, cumva, cred că și ei s-au asigurat că ne vom ține de această dată de cuvânt”, a adăugat acesta.

În opinia sa, mai este foarte mult de lucru în ceea ce priveşte managementul sistemului de sănătate şi al spitalelor: ”Din punctul meu de vedere și o spun fără nicio reținere, fără să jignesc managerul spitalul „Marie Curie”, mai este foarte mult de lucru la managementul sistemului de sănătate și a spitalelor. Am văzut management de succes, cum este la „Marie Curie”, am văzut împreună cu domnul ministru și la Bihor, la Bistrița. Deci se poate, trebuie să avem anumite proiecte pilot pe care, pe urmă, să le multiplicăm. Dacă nu vom face acest lucru, toate aceste investiții nu vor fi sustenabile. Să construiești e mai ușor decât să întreții. Mai mult, așteptările în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, sunt unele enorme. Am scăpat de comunism, am văzut care sunt diferențele între servicii din alte țări și cred că trebuie să ieșim cumva   din acest cerc strâmt pe care ni l-am creat singuri. Acest cerc trebuie să fie întrerupt. Trebuie să fim cât mai deschiși și să recunoaștem unde nu am reușit să avansăm lucrurile la așteptările pe care le avem noi toți, fiindcă, cu toții, avem familii și știm ce își doresc ei de la sistemul medical. Asta nu înseamnă că, în ultima perioadă, din punctul meu de vedere, nu s-au făcut niște pași enormi, dar, repet, ei trebuie cumva în paralel dezvoltați, fiindcă sistemul de sănătate, cu toate investițiile pe care o să le facem, istorice, nu va fi sustenabil decât cu o schimbare de fond și de aceea, am și încurajat proiectul și îl încurajez în continuare”.