”Astăzi avem pe masa guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat care aduce două majorări de pensii în anul 2024”, a afirmat premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.
Conform acestuia, ”prima majorare va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore. Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Mai mult, prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070”.
Ministrul a menționat că a parcurs şi avizul Ministerului de Finanțe şi categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. ”Mai mult, știm cu toții, în cererea de plată numărul patru este nevoie de o reformă fiscală. Dar până la reforma fiscală, aștept de la ministrul finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret, prevăzut și el de altfel, în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului şi a sistemului vamal”.
”Vreau să ştiu termene clare de implementare a sistemului de e-Facturare, sigiliu electronic, împreună cu radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune. Pe care le ştim cu toții, sunt produsele de balastieră, flori, fructe și legume şi un plan de măsuri administrativ şi unul legislativ. Presupun că cel legislativ înseamnă să fie prezentat cu tot cu avize de la colegii noștri din Guvernul României”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
Tot în ședința de astăzi se revizuiește și ordonanța privind cash-ul.
”Așa cum am promis, astăzi revizuim și ordonanța de urgență privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Toate limitele actuale de cash vor fi menținute atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: plafonul de casă pentru firme va fi de maximum 50.000 lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 lei pe zi. Chiar dacă principiile enunțate erau corecte, în viața reală se produceau situații greu de rezolvat. Am vorbit cu reprezentanții sistemului bancar, cât și cu micii comercianți din piețe, cu marii antreprenori, dar și cu familiile care au microîntreprinderi”, a spus premierul
”Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar, în special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult numerar. În egală măsură, însă, vreau să eliminăm toate portițele prin care se face evaziune fiscală în România. Fără bani, nu putem avea un sistem de pensii, de sănătate puternic, un sistem de învățământ performant şi autostrăzi, așa cum ne dorim. De aceea, vom folosi cea mai modernă tehnologie pentru a-i identifica pe cei care nu-și plătesc taxele și fraudează bugetele cu sume imense. Și eu m-am întâlnit zilele trecute şi recomand şi conducerii Ministerului de Finanțe să aibă întâlnire cu conducerea unei companii românești devenită lider mondial în automatizarea software. Iar scopul acestei întâlniri a fost unul singur: transformarea Fiscului într-o unitate digitală eficientă și capabilă să descopere orice sumă de bani nelegitimă”, a adăugat el.
Tot astăzi, Guvernul vine cu un nou cadru legislativ pentru activitatea de asistență socială. ”Prin noul proiect, transparentizăm total aceste servicii, înființând un registru electronic unic, cu informații despre toți furnizorii de servicii sociale acreditați. Pentru fiecare furnizor în parte vor exista date, fotocopii după documentele de acreditare și după fiecare control. În plus, această activitate nu mai poate fi centrată exclusiv către profit, ci către îngrijirea celor în nevoie. Va trebui să existe un plan de dezvoltare a serviciilor sociale în cazul fiecărui furnizor, standarde minime pentru licențiere și un manual de proceduri interne obligatorii. Acest proiect a fost realizat împreună cu reprezentanții societății civile, cărora le mulțumesc în mod special. Sunt convins că ajutorul lor înseamnă că situații precum cele pe care le-am văzut nu vor mai exista”, a declarat premierului Marcel Ciolacu.
”De asemenea, majorăm bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu 1,7 miliarde de lei din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului, pentru servicii medicale, medicamente, materiale și dispozitive medicale, inclusiv pentru derularea programelor naționale de sănătate curative și acordarea medicamentelor compensate și gratuite”, a mai spus acesta.
Premierul a amintit si faptul că se prelungește valabilitatea voucherelor pentru energie până pe 31 martie 2024: ”Pentru că ne apropiem de iarnă, și domnul ministru al investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu, a venit cu o veste bună. Valabilitatea voucherelor pentru energie se prelungește până pe 31 martie 2024, deci suntem acoperiți și pentru acest sezon rece. Este o decizie necesară, luată după consultările cu reprezentanții Comisiei Europene, voucherele fiind valabile inițial doar până pe 31 decembrie”.
Tot in ședința de astăzi, se aproba și mandatul de negociere pentru contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 600 de milioane de euro. ”Sunt bani pentru susținerea proiectului Autostrăzii Moldovei. Cu aceste fonduri ne asigurăm că, indiferent ce situații neprevăzute de cheltuieli pot apărea, avem resursele pentru a finaliza la timp cel mai important proiect de infrastructură rutieră din zona de est a României. De altfel, domnul ministru Grindeanu este deja plecat să vadă stadiul lucrărilor pe șantierele din țară”, a menționat premierul.