Jurnalul Digital

Marcel Ciolacu: Protejarea copiilor de fenomenul consumului de droguri – o prioritate națională

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, în debutul ședinței de Guvern, noi măsuri în lupta împotriva traficului de droguri.

„Arătăm azi că protejarea copiilor noștri de fenomenul consumului de droguri a devenit o prioritate națională. Extindem lista drogurilor și precursorilor de droguri ce intră sub control național cu cinci substanțe stupefiante și psihotrope”, a afirmat premierul.

”În paralel, după cum am văzut cu toții, Poliția continuă să dea lovituri puternice rețelelor de traficanți. Acesta e drumul pe care trebuie să mergem în continuare și-l felicit pe dl vicepremier (Cătălin Predoiu, ministrul de Interne – n. red.)”, a adăugat acesta.

Șeful Executinului a precizat ca statul trebuie să aibă grijă de victimele drogurilor.

”Evident, mai trebuie ca statul să înceapă să aibă grijă de victimele drogurilor și să le redea acestora, majoritatea tineri, șansa unei vieți normale”, a declarat Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege se înscrie în demersurile antidrog demarate de Guvern, urmărind totodată armonizarea cadrului legislativ naţional cu cele mai noi decizii legislative în domeniu adoptate la nivelul Uniunii Europene şi al Comisiei ONU privind Substanţele Stupefiante.

Astfel, pe lista substanţelor din categoria drogurilor şi a precursorilor de droguri aflate sub control naţional acest proiect de lege introduce 5 substanţe noi/medicamente care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope şi care fac obiectul Deciziei (UE) 2024/832 a Consiliului UE şi al deciziilor Comisiei ONU privind Substanţele Stupefiante nr. 67/1, 67/3, 67/4 şi 67/5. Prin punerea sub control naţional a substanţelor şi medicamentelor menţionate, în proiectul de lege aprobat de Guvern se evită deturnarea medicamentelor care conţin substanţele respective din circuitul legal în scopul traficului ilicit şi consumului de droguri, având în vedere că, potrivit celui mai recent raport naţional privind situaţia drogurilor, 1 din 5 persoane ajunge la unităţile de servicii de urgenţă din cauza abuzului unor astfel de medicamente procurate cu sau fără recomandare din partea medicului.

Mai mult, România face un pas în avans prin faptul că acest proiect de lege introduce sub control naţional încă două substanţe din categoria drogurilor sintetice care pot fi folosite ca alternativă ieftină la drogurile clasice, 2-CMC şi 2-MMC.

Deşi, la nivel european, aceste substanţe sunt doar monitorizate la ora actuală, de către Agenţia Europeană privind Drogurile, Guvernul a decis introducerea lor pe lista de control naţional luând în considerare faptul că Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a identificat substanţele 2-CMC şi 2-MMC în probele obţinute din capturile de droguri.