Premierul Marcel Ciolacu declară, după întâlnirea avută cu reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România și ai Consiliului Național al Dizabilității din România, că se va elabora o lege distinctă care le asigure o pensie decentă persoanelor cu dizabilități.
„Nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării! Acest lucru este valabil și pentru persoanele cu dizabilități. Astăzi (vineri – n.r.), în urma întâlnirii avute cu reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România și ai Consiliului Național al Dizabilității din România, am hotărât să lucrăm împreună pentru o lege distinctă care să trateze cu respect munca persoanelor cu dizabilități și, în același timp, să le asigure dreptul la o pensie decentă, atât celor aflați acum la pensie, cât și viitorilor pensionari”, a transmis Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Ulterior acestui mesaj a fost transmis și un comunicat din partea Guvernului în care se precizează că Persoanele cu dizabilități vor beneficia de prevederile unui act normativ care va include un mecanism de compensare a veniturilor pentru aceste persoane aflate în pensie, precum și beneficii care să stimuleze angajarea și menținerea lor în activitate. Asta este este concluzia întâlnirii între prim-ministrul Marcel Ciolacu și reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România și ai Consiliului Național al Dizabilității din România.
”Nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării. Acest lucru este valabil și pentru persoanele cu dizabilități. Sunt alături de dumneavoastră și vom lucra împreună pentru o reglementare distinctă care să trateze cu respect munca persoanelor cu dizabilități și să le asigure dreptul la o viață decentă, atât celor aflați acum la pensie, cât și viitorilor pensionari. Vom încuraja angajarea și păstrarea în activitate a persoanelor cu nevoi speciale, îndeosebi în administrația publică, pentru ca acești oameni să se integreze mai ușor în societate și să le asigurăm o viață demnă”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu în timpul întâlnirii.
Începând de luni, 2 septembrie 2024, un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ai Casei Naționale de Pensii Publice și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, precum și ai organizațiilor persoanelor cu dizabilități, vor discuta aplicat asupra conținutului acestor modificări legislative specifice, care vor avea două coordonate principale. În primul rând, va include un mecanism de compensare a veniturilor persoanelor cu dizabilități aflate în pensie, care să țină cont de condițiile speciale în care acestea și-au desfășurat activitatea și să răspundă nevoilor pe care le au. De asemenea, acest proiect va conține un set de măsuri care să încurajeze angajatorii, îndeosebi pe cei din administrația publică, să încadreze și să mențină în activitate persoane cu dizabilități. Aceasta a fost, de altfel, și una din propunerile asociațiilor persoanelor cu dizabilități.
Noul proiect de act normativ rezultat ca urmare a consultărilor între Guvern și reprezentanții persoanelor cu dizabilități va fi promovat și aprobat cu prioritate.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat recent că aproape 83% din pensii sunt majorate după recalculare, iar cei care obțin o pensie mai mică după aceste calcule vor primi în continuare pensia aflată în plată astfel că nicio pensie nu va scădea în urma deciziilor de recalculare.
”Din septembrie, majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creșterea medie de pensie este de 622 de lei.”, a afirmat ministru a muncii și solidarității sociale.
Ea a prezentat și câteva statistici relevante: ”În iulie 2024, pensia medie era de 2.250 lei. Iar în septembrie 2024, aceasta va crește la 2.761 lei. Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei. Un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei. Un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei și 3.000 lei și un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei. Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creșteri ale pensiilor”.