Jurnalul Digital

Marcel Ciolacu, surprins de situația de la Spitalul Pantelimon. Ce spune Ministrul Sănătății

Premierul Marcel Ciolacu este de părere că situaţia de la Spitalul “Sfântul Pantelimon” este una foarte gravă, fiind vorba despre omor premeditat. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că directorul medical al spitalului a demisionat.

Aflat joi la ceremonia de sosire în Portul Constanța a navei-școală “Mircea”, Marcel Ciolacu a fost întrebat situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.

”Sperăm să fie şi ultimul caz de acest gen.  Aţi văzut la fel ca şi mine.  N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de nişte medici care trebuie să salveze vieţi, nu să omoare oameni. Mai ales nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis. Vorbim totuşi de omor premeditat.  Un lucru foarte grav. Ce am văzut eu ca şi desfăşurare a evenimentelor, anumite lucruri au fost sezizate mai demult, mi se pare că din aprilie, s-a trimis un control administrativ să se vadă administrativ cheltuielile şi dacă procedurile sunt respectate, pentru că, în primul rând acesta este atributul Ministerului Sărătăţii. Pe urmă am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor, care au spus că nu se întâmplă nimic.  Am văzut atitudinea ministrului  când a cerut imediat ca acei manageri să-şi depună demisiile, deoarece ei erau cu concurs, nu puteau fi demişi  decât dacă acceptau această demisie de onoare şi sunt ferm convins, mai ales după comunicatul… din punctul meu de vedere de mult timp n-am văzut un comunicat atât de dur a unor magistraţi, mai ales că vorbim aici de nişte făptuitori medici.  Sunt ferm convins că încet, încet vom afla tot adevărul”, a declarat Marcel Ciolacu.

El consideră că trebuie mai multă implicare în sistemul de sănătate.

“Datoria mea a fost, împreună cu ministrul Finanţelor, să găsim resurse pentru a direcţiona mai mulţi bani către Casa de Sănătate. În acest moment avem cheltuieli istorice – 1,2 miliarde de euro. Îmi lipseşte digitalizarea de la Casa de Sănătate, îmi lipsesc anumite statistici pentru a lua decizii mai punctuale în risipirea banilor publici”, a spus premierul.

În acest context, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că, având în vedere natura acuzaţiilor aduse medicilor de la Spitalul Sfântul Pantelimon inculpaţi pentru decesul unui pacient, nu are motive să îşi dea demisia.

„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situaţie pentru că acolo este vorba de o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătăţii pentru astfel de acuze. Deci din punctul ăsta de vedere nu am de ce să demisionez, noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, aşa că  chestiune care pune în dubiu pentru că a creat foarte multă emoţie, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în nicun fel nici să controlăm, nici să influenţăm… pentru că încă ceva, e un lucru pe care vă rog să-l reţineţi: nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului, nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului, este decizia lui profesională”, a răspuns Alexandru Rafila într-o conferință de presă.

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că i se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat la Spitalul “Sfântul Pantelimon”, însă este de părere că nu trebuie blamat tot corpul medical, iar cei vinovaţi trebuie să plătească.

“Mi se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa, pentru că discutăm până la urmă în momentul de faţă de o anchetă penală în curs. Nu discutăm despre decizia unei instanţe, pentru că omorul deliberat, cum scrie acolo, este pentru mine greu de conceput şi mi se pare absolut inacceptabil, dar aş vrea să înţelegem un lucru. Când discutăm despre o anumită specialitate, o profesiune medicală, cred că trebuie să discutăm cu cei care practică acea profesiune sau specialitate pentru că ei sunt în măsură să poată să ne dea răspunsurile corecte”, a afirmat ministrul.

“Trebuie să ne aducem aminte de tot ceea ce fac medicii şi nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional. O să mă duc imediat după ce închei conferinţa cu dumneavoastră. (…) Mă duc acolo pentru că este o situaţia fără precedent. Noi trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală la Spitalul “Sfântul Pantelimon” va continua. Vreau să discut cu şefii secţiilor din Spitalul Pantelimon, cu medicii de la Secţia de Terapie Intensivă şi să găsim împreună o soluţie. Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu cred că este un răspuns pe care trebuie să îl încurajăm. Cine este vinovat să plătească”, a adăugat Rafila.

Ministrul sănătăţii a anunţat că directorul medical al Spitalului Sfântu Pantelimon din Bucureşti a demisionat, iar managerul a transmis că vrea să renunţe la funcţie, însă demisia acestuia va intra în vigoare peste câteva zile, întrucât unitatea sanitară nu poate fi lăsată fără conducere.

Două doctorițe ATI au fost reținute pentru acuzaţia de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani care a intrat în stop cardio-respirator, după ce i s-ar fi redus brusc doza de noradrenalină, substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.

„Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17.03, iar pe fondul agravării stării de sănătate, a fost transferat la ATI în data de 25.03. În data de 26.03 are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătăţit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 04.04 are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină şi survine decesul” a transmis, joi, procurorul Alexandru Anghel.

În formă de protest, medicii de anestezie şi terapie intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” au intrat, joi, în grevă spontană, asigurând doar urgenţele, garda şi tratamentul pacienţilor aflaţi în secţia ATI.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com