Ministerul Energiei anunță că investeşte 450 de milioane de lei, prin Programul de Finanțare ”ELECTRIC UP”, etapa a doua, destinat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a persoanelor juridice române care desfășoară activități în domeniul HORECA. Proiectul a fost aprobat în Ședința de Guvern de marți, 23.04.2024.
Astfel, Ministerul Energiei a promovat proiectul de modificarea și completare a Ordonanței de Urgență OUG nr. 159/2020, prin care se lansează a doua ediție a programului «ELECTRIC UP», in valoare de 450 milioane de lei, bani destinați întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române care desfășoară activități în domeniul HORECA.
Pentru noua ediție valoarea finanțării nerambursabile crește de la 100 mii euro la 150 mii euro, iar puterea instalată pentru panouri fotovoltaice finanțată se mărește până la 150 kW, se finanțează dezvoltarea stațiilor de reîncărcare pentru mașini electrice, se încurajează stocarea si se introduce ca noutate finanțarea sistemelor alternative de încălzire-răcire.
Sebastian Burduja, ministrul energiei, afirmă: „Întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă pilonii economiei românești, beneficiază de un impuls considerabil în direcția sustenabilității și eficienței energetice prin intermediul Programului Electric Up 2. Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului, se marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediție a programului ElectricUp l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior.”
În această etapă, Programul se adresează Întreprinderilor Mici și Mijlocii și operatorilor economici care activează în domeniul Horeca, care pot beneficia de finanțarea unui proiect de investiții pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp necesară consumului propriu, a stațiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, precum și a unui sistem alternativ de încălzire/răcire.
Ajutorul de minimis acordat, poate atinge valoarea maximă de 150.000 euro/beneficiar, și reprezintă un suport financiar de până la 75% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 25% reprezentând cofinanțare din surse proprii ale beneficiarului.
Proiectul de investiții supus cererii de finanțare trebuie să conţină un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 27 kWp și maximum 150 kWp necesară asigurării consumului propriu și a celorlalte echipamente instalate, respectiv o staţie de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in și un sistem alternativ de încălzire/răcire, iar sumele decontate vor fi direct proporționale cu puterea instalată.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com