Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, anunţă că au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină continut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la alegeri. Toate au fost blocate.
“După discuţii foarte aplicate cu celelalte autorităţi din România care au atribuţii directe în implementarea acestor drepturi şi obligaţii ale reţelelor de socializare, în speţă ANCOM şi AEP, în urma sesizărilor pe care le-am transmis mai departe către platformele Meta şi TikTok, am primit un raport în care este evidenţiat faptul că astăzi, în România, au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină conţinut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidenţiale şi parlamentare.
În momentul de faţă, toate aceste conturi au fost blocate. Au fost identificate aceste reţele care, în integralitatea lor, au fost blocate. Vorbim în cazul fiecărui avatar de cont de alte zeci sau sute de conturi, aflate în spatele acelui cont. În momentul de faţă, continuă investigaţia, pentru că au fost făcute zeci de reclamaţii”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Palatul Victoria.
Ministrul Digitalizării a fost întrebat ce candidaţi la alegerile prezidenţiale au folosit astfel de tehnici. ”Au fost mai mulţi candidaţi, plângerele pe care le-am primit noi au vizat toţi candidaţii pentru a fi verificaţi, dar în momentul de faţă nu toţi candidaţii au folosit aceste…(…) Nu mi s-au transmis informaţii legate de un anumit candidat sau de alt candidat”, a răspuns Bogdan Ivan.
Totodată, întrebat dacă printre aceşti candidaţi se află şi Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, ministrul Digitalizării a răspuns: ”Nu, asta pot să vă spun sigur. Acum fac abstracţie că sunt la Guvernul României. Echipa de campanie a premierului Marcel Ciolacu nu foloseşte astfel de tehnici pentru că noi suntem oameni corecţi”.
Ivan a explicat şi de unde ştie că Marcel Ciolacu nu a folosit această metodă: ”Pentru că am discutat şi cu colegii mei şi colegii mei din Partidul Social Democrat nu au folosit aceste tehnici”.
El i-a îndemnat pe toţi cei care constată existenţa pe reţelele de socializare a unor astfel de conturi să le raporteze către Ministerul Cercetării şi Digitalizării (prin platfoma #nofake), precum şi către Autoritatea Electorală Permanentă.
Ministrul a precizat că investigaţia continuă la nivelul Meta şi că în cursul zilei va solicita instituţiilor abilitate să intervină, să ceară IP-uri şi să îi identifice pe administratorii reţelelor, astfel încât aceste reţele să poată fi destructurate. El a apreciat că o parte dintre aspectele identificate de către cei de la Meta sunt inclusiv de competenţa Parchetului.
“Aceste lucruri există. Ceea ce a făcut premierul Marcel Ciolacu, şi anume să aducă în discuţie în spaţiul public această problemă, este un semnal foarte puternic, care s-a confirmat şi care, la rândul său, a dus la destructurarea mai multor astfel de reţele, care nu respectă legislaţia în vigoare şi standardele aplicate tuturor platformelor de socializare”, a mai spus Bogdan Ivan.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com