Jurnalul Digital

Ministrul Finanţelor: Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii

”Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern”, a transmis, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Reacţia ministrului vine după ce două organizaţii, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), au solicitat joi Guvernului să nu amâne creşterea de la 3,75% la 4,75% a contribuţie la Pilonul II de pensii, citând informaţii apărute în spaţiul public cu privire la o Ordonanță de Urgență care prevede și amânarea până în 2026 a acestei majorări pe Pilonul II.

”Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a subliniat Marcel Boloş.

Conform acestuia, problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară. ”Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție.”

”Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins.

APAPR a făcut un apel public la Guvernul României să respecte legislația în vigoare și angajamentele anterioare către Uniunea Europeana și să majoreze contribuția la Pilonul II la 4,75% încă de la 1 ianuarie 2024, conform legii și PNRR.

”Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II. În spiritul constituțional al statului social și echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci și să permită generației active să își securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private”, a spus APAPR.

Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble față de inflație. Toate țările membre UE și OECD au sisteme de pensii private, tendința la nivelul țărilor civilizate fiind de sprijinire și încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare.

Foto: Designed by Freepik www.freepik.com