Peste 370.000 de persoane au vizitat, în anul 2023, expoziţia permanentă a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.
„Ne-am dorit ca publicul Muzeului Antipa să revină cu plăcere în spaţiul nostru şi să ia parte la activităţile şi evenimentele propuse şi promovate special pentru acesta, reuşind astfel să atragem: 374.553 de vizitatori în expoziţia permanentă; 30.227 participanţi la 43 de proiecte educaţionale, cu un total de 617 de activităţi; 170.771 de vizitatori la 3 expoziţii temporare majore; 5.662 de vizitatori cu nevoi speciale”, a transmis instituţia muzeală.
În privinţa bugetului anului 2023, pentru fiecare leu primit de la bugetul de stat, echipa muzeului a mai adus încă 1,326 lei din venituri proprii, subvenţia asigurând doar 18% din cheltuielile cu bunuri şi servicii. Veniturile proprii au provenit din: bilete pentru vizitarea muzeului sau/şi participarea la activităţile organizate de noi; vânzările din magazinul de suveniruri al muzeului; prestări de servicii de cercetare (analize de laborator, studii de impact asupra mediului etc.); sponsorizări primite; accesarea de fonduri europene.
În ceea ce privește accesibilitatea, oficialii muzeului precizează că în martie 2023 au fost instalate rampele de acces pe toate cele trei nivele de acces ale muzeului pentru utilizatorii de scaun rulant şi a fost finalizat proiectul „Atinge-mă Umbră!”, co-finanţat de AFCN, prin care Muzeul Antipa pune la dispoziţia vizitatorilor nouă exponate interactive care pot fi atinse, cu care vizitatorii pot interacţiona fără restricţie. De asemenea, a fost lansată aplicaţia Touch My Hair – aplicaţia de Augmented Reality a muzeului pentru cele nouă exponate interactive.
Cele mai importante două proiecte cu finanţare extrabugetară în care s-a implicat anul trecut Muzeul Antipa au fost „Completarea nivelului de cunoaştere a biodiversităţii prin implementarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes comunitar din România şi raportarea în baza articolului 17 al Directivei Habitate 92/43/CEE” şi „Implementarea măsurilor necesare pentru revizuirea planului de management şi promovarea Parcului Natural Lunca Mureşului şi ariile protejate conexe”, finanţate din fonduri europene.
Totodată, în anul 2023 a fost publicat volumul 66 (numerele 1 şi 2) al revistei „Travaux du Museum National d’Histoire Naturelle ‘Grigore Antipa'”, care cuprinde 21 de lucrări ştiinţifice.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” administrează un patrimoniu ştiinţific de aproape două milioane de bunuri, prezente în expoziţia permanentă şi în cele 26 de spaţii de depozitare. În anul 2023, alte 3.620 de exemplare s-au adăugat colecţiilor ştiinţifice în urma cercetărilor specialiştilor.