Nicolae Ciucă, Preşedintele Senatului și al PNL, a atras atenţia, luni, că România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media Uniunii Europene cu circa 7%. El a participat la dezbaterea „Cancerul în rândul femeilor – direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi accesului timpuriu la tratament”, desfăşurată la Senat, în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, marcată în ziua de 4 februarie.
Acesta a mai atras atenţia asupra faptului că numărul bolnavilor de cancer creşte de la an la an la nivel global, această boală fiind a doua cauză de mortalitate.
Potrivit datelor OMS, în anul 2022, la nivel mondial, au fost estimate 20 de milioane de noi cazuri de cancer şi 9,7 milioane de decese. Totodată, conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul OMS, în următorii 20 de ani numărul de noi cazuri de cancer ar putea creşte cu 55% la nivel global, iar în Europa cu 22,5%.
„Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, în ţara noastră au murit din cauza cancerului 50.324 de persoane. Avem, însă, instrumente prin care să luptăm împotriva acestei maladii necruţătoare: prin prevenţie, aşa cum menţionam, prin diagnosticare precoce şi prin tratamentele propriu-zise. Potrivit specialiştilor în domeniu, circa 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Iar aici trebuie să avem în vedere factorii principali de risc care contribuie la incidenţa cancerului şi anume tutunul, alcoolul şi poluarea şi care pot fi modificaţi prin combaterea lor”, a afirmat Nicolae Ciucă.
El a subliniat că depistarea timpurie a cancerului permite o rată de succes mai mare de vindecare, evidenţiind în acest sens importanţa programelor naţionale de screening în vederea unei diagnosticări precoce. Totodată, a susţinut un acces mai facil al bolnavilor la tratamentele împotriva cancerului într-o fază timpurie.
Nicolae Ciucă a precizat că au existat „o serie de întârzieri nepermise” în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, exprimându-şi speranţa ca acestea să fie depăşite în acest an.
„Este o problemă arzătoare, având în vedere că România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media UE cu circa 7%. România a întreprins o serie de paşi pentru îmbunătăţirea măsurilor de luptă împotriva cancerului în rândul femeilor. În ultimii ani s-au alocat resurse şi s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unor programe de screening pentru cancerul de col uterin şi de sân, în acest sens fiind puse în aplicare programe-pilot finanţate cu fonduri europene. Totodată, au existat şi o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, care sper să fie depăşite în anul 2024”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a adăugat că liberalii au pledat pentru creşterea fondurilor alocate Sănătăţii, iar bugetul pe 2024 al ministerului este cu 40% mai mare decât în 2023. Acesta a amintit că ministrul Sănătăţii s-a angajat să demareze în 2024 primele programe de screening.
Preşedintele Senatului a evidenţiat, totodată, importanţa combaterii unor „prejudecăţi” din societatea noastră legate de vaccinare şi măsuri de prevenţie ale unor boli.
„În afară, însă, de programele naţionale pentru combaterea cancerului, trebuie să avem în vedere şi campanii de educare şi informare a publicului larg. Pandemia prin care am trecut a fost ţinta unor atacuri şi teorii conspiraţioniste care au slăbit încrederea populaţiei în vaccinare şi în măsuri de prevenţie ale unor boli. Este important, deci, să combatem aceste curente de gândire la nivelul societăţii, printr-o mai bună informare din partea profesioniştilor din interiorul instituţiilor medicale şi a tuturor celor care desfăşoară cercetare – dezvoltare în domeniu”, a spus Nicolae Ciucă.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com