Jurnalul Digital

Nicolae Ciucă: Este foarte greu să vorbim de reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Nicolae Ciucă, președintele PNL, susține că legea care pregăteşte populaţia pentru război trebuie să fie adaptată la contextul actual, însă nu este vorba de reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Insider Politic, la Prima Tv, în contextul afirmațiilor recente ale şefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, că populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze de război și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.

Nicolae Ciucă consideră că stagiul militar voluntar este o opţiune pentru românii care-şi doresc să facă armată. ”Este foarte greu să vorbim de reintroducerea serviciului militar obligatoriu”, a spus el.

Întrebat dacă România are nevoie de o lege care să pregătească populaţia pentru război, Nicolae Ciucă a răspuns: ”România are nevoie de tot ceea ce este necesar pentru a fi în măsură să se apere. De aceea, deciziile luate pentru un buget de 2,5% din PIB pentru Apărare au fost necesare, poate e nevoie de mai mult decât atât. Au fost ani de zile în care instituţia Armatei a fost undeva uitată în ceea ce priveşte alocările bugetare”.

”Nu trebuie să vă speriaţi. Şeful Apărării va trebui să detalieze un pic, nu a fost foarte bine înţeles. Eu am înţeles exact ce a vrut să spună pentru că a fost vorba de o lege de pregătire a teritoriului şi a populaţiei pentru apărare, care există deja, dar e vorba de una care să fie primenită şi adaptată la contextul şi la condiţiile actuale”, a Nicolae Ciucă, general în rezervă, fost ministru al apărării naţionale și fost şef al Statului Major General.

Nicolae Ciucă nu susţine reintroducerea stagiului militar obligatoriu, ci doar serviciul militar voluntar.

”Este foarte greu să vorbim de reintroducerea serviciului militar obligatoriu atât timp cât am redus Armata. Armata a fost prima instituţie din această ţară care s-a transformat, s-a modernizat reducând efectivele de la 342.000 la 90.000 – respectiv 75.000 de militari activi, respectiv 15.000 personal civil contractual. În momentul da faţă, să refaci tot ceea ce ţine de logistica desfăşurării serviciului militar obligatoriu este foarte greu. Ca atare, serviciul militar voluntar, cum deja se desfăşoară pentru militarii rezervişti, poate să fie o opţiune pentru cei care vor să facă Armata, dar nu obligatoriu”, a afirmat Ciucă.

Șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, afirmă într-un interviu pentru Europa Liberă că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război. Mesajul generalului este similar cu apelurile recente lansate de ministrul suedez al apărării civile sau de șeful Comitetului Militar NATO, care au avertizat despre necesitatea de pregătire a populației civile în caz de război.

Întrebat de Europa Liberă România dacă e cazul să ne pregătim și noi, civilii din România, ținând cont de proximitatea războiului din Ucraina, Șeful Statului Major al Apărării (SMA), Gheorghiță Vlad, a răspuns: ”Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.”

”Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a adăugat acesta în interviu.

Pe de altă parte, prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că “nu este cazul să ne pregătim de război”.

Foto: Designed by Freepik www.freepik.com