Jurnalul Digital

Nicușor Dan intră în cursa pentru Cotroceni

Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, și-a anunțat, luni seara, intenția de a candida la președinția României.

„Anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025. (…) Voi candida independent, sunt deschis la discuţii cu partidele pro-europene pentru susţinerea acestei candidaturi. Este nevoie de un preşedinte care să se asigure că direcţia pro-reformă pe care partidele o enunţă zilele acestea – şi e foarte bine că o anunţă – să fie urmată cu adevărat în activitatea lor guvernamentală. Sunt convins că societatea românească va profita de acest moment de reflecţie neaşteptat şi va găsi resursele, în integralitatea ei, pentru a merge mai departe, pentru a schimba ce este de schimbat şi a fi puternică în evoluţia sa viitoare”, a declarat Nicușor Dan într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Primăriei Capitalei.

El a anunțat că a informat asupra intenţiei sale cele patru partide „pro-occidentale” care fac demersuri în aceste zile pentru alcătuirea unei coaliţii de guvernare.

„Eu am venit azi în faţa societăţii şi, evident, şi a partidelor pro-occidentale şi am făcut o propunere. Şi am prezentat o ipoteză care mie mi se pare cea mai potrivită – pentru că de asta am şi venit cu ea. Bineînţeles că sunt multe scenarii, multe calcule, dar nu o să intru eu în ele acum. Eu am venit şi am prezentat în mod onest o propunere”, a transmis primarul.

”În momentul acesta nu cunoaştem nici data alegerilor. Dar eu am considerat onest – pentru că întrebarea a fost pusă în spaţiul public de zece zile deja – şi am considerat onest să vin să dau răspunsul aceasta, în momentul acesta”, a adăugat el.

Primarul general a subliniat că nu îşi doreşte să fie implicat în negocierile pentru formarea Guvernului.

Nicușor Dan a afirmat că pentru preşedintele României este important să stăpânească mecanismele administrative, să poată negocia coagulări politice şi să înţeleagă foarte bine mecanismele juridice.

În opinia acestuia, una dintre marile probleme ale României o reprezintă corupţia şi modul de funcţionare a instituţiilor. „Sunt zone întregi în statul român, la toate nivelurile, care sunt capturate de grupuri de interese şi ele bineînţeles că acţionează în interesul găştii şi nu în interes public, iar instituţiile nu funcţionează, pentru că tot timpul prevalează relaţia de partid şi nu competenţa. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public şi cei care apără interesul de gaşcă. Nu va fi ceea ce propun unii: un concurs de cine strigă mai tare că în România e corupţie. Ştim toţi că în România e corupţie. Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică şi justiţie. Acestea sunt atributele esenţiale pe care trebuie să le aibă preşedintele României în România de azi”.

Reacția PSD

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a comentat anunțul lui Nicușor Dan de a candida independent la alegerile prezidențiale din 2025: „Domnul Nicușor Dan s-a pripit. Indiferent care ar fi aspectele pozitive ale unei astfel de acțiuni, riscurile de fragmentare sunt mai mari. Lucrurile devin foarte complicate și arată o grabă pe care eu, personal nu o înțeleg, a domnului Nicușor Dan, de a se poziționa drept candidat, în condițiile în care înțelegerile posibile între (formațiunile din) acest arc pro-european nu s-au finalizat încă, forțându-le, într-un fel, mâna”.

”În ceea ce privește Partidul Social Democrat, nu funcționăm în fața faptului împlinit, iar domnul Nicușor Dan încearcă ceea ce a mai încercat cu un succes surprinzător astă vară, să se poziționeze ca un independent de care toată lumea are nevoie, urmând ca toți să ne aliniem. E foarte puțin probabil… independent de ceea ce putem noi face, ca și lideri ai partidului, să convingem sau să fie convinși alegătorii că Nicușor Dan este o soluție. După părerea mea, vă spun că nimic din ce a spus (Nicușor Dan) până acuma n-a fost dovedit de realitate”, a declarat Romașcanu, la Antena3 CNN.

Întrebat ce va face PSD dacă celelalte partide pro-europene vor decide să-l susțină pe Nicușor Dan, Romașcanu a spus că într-o astfel de evoluție a situației politice, social democrații vor avea de ales între a-și trimite un candidat propriu la prezidențiale sau a-l susține, la rândul lor, pe Nicușor Dan.

Reacția PNL

Vicepreședintele PNL, Ciprian Dobre a comentat, la B1 TV, anunțul candidaturii lui Nicușor Dan, la alegerile prezidențiale.

Acesta a menționat că PNL are o agendă diferită față de cea a lui Nicușor Dan.

“La PNL încă nu s-a luat o decizie în legătură cu această candidatură. Subiectul exista latent de mai multe zile, însă, categoric, Partidul Național Liberal are altă agendă decât cea a domnului Nicușor Dan, de această data. Cred că partidele serioase, pro-occidentale în această perioadă încearcă, negociază și fac compromisuri unii celorlalți pentru a da un guvern și pentru a avea un program de guvernare”, a mai spsu liberalul.

De asemenea, prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, a reacționat la anunțul făcut de primarul general al Capitalei, precizând că PNL nu a fost implicat în această decizie și că nu i s-a cerut sprijinul pentru candidatura primarului.

„Noi am primit astăzi un telefon de la domnul primar general prin care ne anunța de intenția domniei sale. Nu ni s-a cerut sprijinul și nu i s-a oferit, doar am fost puși în temă”, a declarat Ciprian Ciucu, la Digi24, subliniind importanța unei analize detaliate a evoluțiilor politice viitoare înainte de a susține un candidat.

„Noi acum discutăm despre găsirea unui candidat comun, inclusiv poate cu cei de la USR și cu cei de la PSD, și apare un candidat care nu a vorbit cu nimeni, care nu s-a coordonat cu nimeni și care, pentru a nu știu câta oară, ne pune în fața unui fapt împlinit. Modul acesta impredictibil de a face politică, de a nu discuta, de a încolona, este dificil de digerat”, a mai spus Ciucu. El mai transmite că în acest moment așteaptă să se poziționeze „colegii de la USR cu privire la candidatura lui Nicușor Dan, pentru că acolo, în primul rând, trebuie să se dea un răspuns.”

Amintim că USR nu a participat la discuțiile coaliției de luni seară. Elena Lasconi a anunțat că USR nu va participa la negocierile privind funcțiile în eventualul guvern de coaliție cu PSD, PNL și UDMR până când nu va fi agreat un plan pentru reducerea deficitului bugetar.

Totodată, PSD, PNL, UDMR și Grupul minorităților naționale au anunțat că au voturile necesare pentru formarea guvernului și fără participarea USR, dar o majoritate pro-europeană mai largă ar fi în interesul național.

„Considerăm că realizarea programului de guvernare este prioritatea fundamentală a acestei alianțe, de aceea, astăzi s-a discutat despre un set de reforme majore care urmează să fie finalizate și comunicate public în zilele următoare până la convocarea noului Parlament. Reprezentanții alianței au luat act de faptul că, pentru a doua oară, reprezentanții USR decid să nu se prezinte la o reuniune stabilită dinainte a coaliției pro-europene, deși toți participanții – PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul minorităților naționale – conveniseră deja că nu discută deocamdată despre distribuirea funcțiilor politice. PSD, PNL, UDMR și Grupul minorităților naționale au voturile necesare pentru a forma un Guvern și o majoritate parlamentară chiar și în eventualitatea în care USR va decide să nu mai facă parte din această coaliție. Considerăm însă că realizarea unei majorități pro-europene cât mai largi ar fi în interesul național. De asemenea, formațiunile prezente la întâlnire au reconfirmat decizia de a avea candidat unic al alianței pro-europene pentru alegerile prezidențiale”, informează Biroul de presă al PNL.