Guvernul a aprobat noile reguli pentru acordarea voucherelor de vacanță în 2025. Angajații care doresc să beneficieze de acestea vor primi 800 de lei, cu condiția să depună o declarație pe propria răspundere și o factură de cel puțin 1.600 de lei pentru servicii turistice.
Practic, statul acoperă jumătate din costul pachetului turistic, iar cealaltă jumătate – 800 de lei – trebuie suportată din fonduri proprii. Voucherele pot fi folosite doar la agenții și unități turistice licențiate și clasificate conform legii.
Si cei 800 de lei vor fi impozitați, iar angajații vor primi doar 640 de lei.
”Aprobăm azi și normele de accesare a voucherelor de vacanţă, cu un mecanism simplu de decontare. Practic, beneficiarii vin cu o declaraţie pe proprie răspundere că au pus de la ei 800 lei, că au folosit cei 800 lei de la Guvern şi aduc o factură de minimum 1.600 lei care să fie decontată”, a declarat Prim-Ministrul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern
În ședința de Guvern de miercuri s-a aprobat Hotărârea pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 215/2009. Aceasta stabilește modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță în anul 2025 personalului din instituțiile publice.
Astfel, se stabilește că angajații care optează pentru acordarea voucherelor de vacanță își vor exprima în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea totală a fiecărui pachet de servicii turistice achiziționat, respectiv cel mult 800 de lei pentru achiziționarea de servicii turistice în valoare cumulată de cel puțin 1600 de lei și de a suporta suma de 800 de lei din fonduri proprii.
Unitățile emitente de vouchere de vacanță vor încheia contracte numai cu unitățile afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare, emise de administrația publică centrală responsabilă în domeniul turismului și care sunt valabile la data încheierii contractului.
De voucherele de vacanță beneficiază doar angajații din sistemul public care au un salariu de bază net de cel mult 8.000 lei.
La briefingul de presă de la finalul şedinţei de guvern, ministrul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a precizat că este un procedeu foarte simplu: ”Referitor la subiectul voucherelor de vacanță, vorbim despre un mecanism foarte simplu de decontare, care a fost adus în fața Guvernului în urma negocierilor, atât cu patronatele, cât și cu reprezentanții sindicatelor, cât și cu Ministerul de Finanțe, o formă în care fiecare angajat va declara pe proprie răspundere, în fața angajatorului, că își asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român, într-o formă în care el va cofinanța cu alți 800 de lei tot ceea ce înseamnă pachetul turistic. Este evident că, la finalul acestei proceduri, se va emite o factură care va putea fi verificată de către ANAF în timp real, folosind softul E-factura. Nu vom avea sincope din acest punct de vedere și îi sfătuiesc pe toți cei care vor să fie beneficiarii acestui program să nu se joace și să respecte legea și angajamentul pe proprie răspundere pe care şi le iau în fața angajatorului, cu respectarea tuturor prevederilor legale. Am găsit această formulă cât mai simplă, pentru a nu pune presiune nici pe angajatori, nici pe angajați, nici pe antreprenori. Ei vor putea să folosească aceste vouchere doar în unitățile turistice autorizate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, într-o formă în care va fi automat și monitorizată din perspectiva Ministerului de Finanțe, în programul E-factura.”
Ministrul a explicat cum vor fi impozitați banii de pe vouchere: ”Acești bani vor fi încărcați, în urma depunerii declarației pe proprie răspundere, pe cardurile de vacanță ale angajaților. Contribuția netă va fi de 640 lei. Va fi un impozit total la cei 800 lei în valoare de 160 lei, care va fi reținut de pe card în luna următoare de salariu. El va primi 800, va cheltui 800, iar pe card luna viitoare, îi vor fi reținuți 160 lei, aferenţi taxelor pentru cei 800 lei.”
Conform declarațiilor făcute de ministru, angajații din instituțiile publice care vor să primească vouchere de vacanță în valoare de 800 lei trebuie mai întâi să depună o declarație pe propria răspundere, prin care confirmă că vor folosi banii pentru un pachet turistic de cel puțin 1.600 lei și că vor acoperi din fonduri proprii diferența de 800 lei. După depunerea declarației, suma de 800 lei va fi încărcată pe cardul de vacanță, înainte de plecarea în concediu. După vacanță, beneficiarul trebuie să aibă o factură care să dovedească achiziția pachetului turistic. Contribuțiile pentru această sumă vor fi reținute ulterior de către angajator.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com