Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică actul normativ privind combaterea buruienii ambrozia. Proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să efectueze, până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment, lucrări de smulgere sau erbicidare a acestei plante.
Conform noilor modificări, autoritățile locale vor avea posibilitatea să realizeze aceste lucrări pe cheltuiala celor care aveau această obligație.
Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 1 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia (PL-x 384/06.06.2023) a fost semnat marți de președinte.
”În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale, lucrări de întreținere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia”, se precizează în lege.
Conform actului normativ, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autoritățile administrației publice locale. Autoritățile administrației publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării și că obligația legală prevăzută la alin. (1) subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestațiilor serviciilor de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabilește de către autoritățile administrației publice locale.
În situația în care autoritățile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că cei vizați nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța.
În toate cazurile în care proprietarul notificat nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenție în vederea executării acestora de către autoritatea administrației publice locale, primarul solicită autorizarea instanței judecătorești competente, prin ordonanță președințială, dată cu citarea părților.
Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Ministerului Sănătății, va adopta hotărârea de modificare și completare a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018.
Ambrozia (iarba pârloagelor) este cea mai alergenică buruiană din România, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului. Alergia la polenul de ambrozie afectează milioane de români, însă doar o parte dintre aceștia sunt diagnosticați. Învață să recunoști simptomele și cum să le ameliorezi.
În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline. Crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui.
Găsiți aici simptomele alergiei la polenul de ambrozie si câteva sfaturi.
Alergiile la polenul de ambrozie sunt de la an la an mai frecvente, deoarece oamenii nu își mai întrețin și nu mai cultivă terenurile, iar buruienile se înmulțesc. Polenul este eliberat dimineața, atinge concentrația maximă după amiaza și se depune pe sol seara. Concentrații mari în aer sunt atinse în zilele însorite cu vânt.