Terminalul Plecări al Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj a fost inaugurat miercuri, după lucrări de 366 milioane de lei, având o capacitate de 4,5 milioane de pasageri pe an.
La eveniment, Premierul Marcel Ciolacu a declarat că construcția noului terminal va fi un motor de creștere economică și o fundație pentru un viitor mai prosper pentru județ și regiune.
”Eu nu consider această inaugurare drept un simplu eveniment protocolar. O văd mai degrabă ca pe o nouă mărturie că politica Guvernului României de dezvoltare economică, prin investiții în infrastructură, este traseul cel mai eficient pentru România. Ceea ce inaugurăm azi nu este doar dovada concretă a progresului nostru tehnologic și logistic, ci și un catalizator major pentru creșterea economică a acestei zone. Extinderea acestui terminal reprezintă mult mai mult decât simpla adăugare de noi porți și facilități suplimentare pentru pasageri. Este cel mai clar semnal al faptului că economia se dezvoltă solid. În egală măsură, simbolizează deschiderea către noi oportunități economice și consolidarea poziției județului ca un hub de transport regional”, a afirmat premierul.
”În primul rând, zona va atrage un flux mai mare de turiști și călători de afaceri. Prin sporirea capacității de procesare a pasagerilor, mai multe companii aeriene vor fi încurajate să adauge destinații și zboruri directe. Asta va face Clujul mult mai accesibil pentru întreaga lume, iar creșterea numărului de vizitatori va avea un efect în lanț asupra sectorului hotelier, restaurantelor și comerțului local, va genera locuri de muncă și va stimula consumul. În al doilea rând, acest proiect este o investiție strategică în infrastructură, care va atrage aici noi fluxuri de investiții. Sunt convins că va fi un imbold pentru alte companii din diverse industrii să-și stabilească în Cluj sediile regionale sau chiar să-și extindă operațiunile. Acest fapt va duce la apariția de noi locuri de muncă bine plătite, contribuind la creșterea nivelului de trai”, a adăugat el.
În concluzie, Marcel Ciolacu a subliniat că extinderea terminalului aeroportului înseamnă mai mult decât îmbunătățirea unei facilități de transport. Înseamnă un motor de creștere economică și o fundație pentru un viitor mai prosper. ”Este și un simbol al ambițiilor noastre colective și sunt convins că beneficiile acestei investiții se vor resimți pe termen lung în fiecare aspect al vieţii economice şi sociale.”
El a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect, de la proiectanți și constructori, autorități locale, naționale și parteneri europeni. ”Fără efortul vostru comun, fără angajamentul și profesionalismul echipelor care au lucrat aici, această realizare nu ar fi fost posibilă. Este un exemplu concret cum, prin cooperare și viziune strategică, putem atinge obiective ambițioase care contribuie la dezvoltarea României și, mai ales, este un proiect realizat cu fonduri europene prin colaborarea între un ministru al transporturilor social-democrat și o administrație locală liberală. Încă o dovadă în plus că actuala coaliție de guvernare PSD-PNL este cea mai bună soluție pentru a moderniza România, folosind banii europeni.”
La rândul său, David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj, i-a mulțumin Prim-Ministrului și lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii pentru cooperarea cu întreaga echipă POIM și conducerea ministerului pentru implementarea si realizarea proiectului.
Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a declarat: ”După inaugurarea terminalului Plecări de la Aeroportul Internațional ‘Traian Vuia’ din Timișoara, adăugăm pe lista aeroporturilor cu standarde Schengen şi Aeroportul ‘Avram Iancu’ din Cluj. Extinderea acestui terminal de pasageri al Aeroportului Cluj-Napoca setează, dacă vreți, un nou standard de colaborare între autoritățile centrale și autoritățile locale, așa cum a spus și premierul mai devreme.”
Proiectul a fost derulat și cu fonduri din Programul Operațional Infrastructură Mare.
”Reușim astăzi nu numai îmbunătățirea standardelor de operare, ci o potențare pe orizontală a posibilităților de dezvoltare pentru această zonă. Pe scurt, un pol atractiv, așa cum se amintea mai devreme, pentru investitori și pentru turiști din toate zonele, pentru a vizita această zonă deosebită a României. Această colaborare bazată pe acest dialog permanent între autoritățile locale și cele centrale dă, de fapt, măsura maturității celor care conduc, în acest moment, atât pe plan local, cât și pe plan central”, a spus ministrul.
”Dacă ne dorim o dezvoltare reală și performanțe economice de top, trebuie să înțelegem, o dată pentru totdeauna, că principala obligație a celor care conduc este să se raporteze permanent la interesele românilor. A trecut vremea abordărilor partizane, care ani de zile a fragmentat societatea noastră și a scăzut șansele ca toate zonele din România să se dezvolte unitar. La Ministerul Transporturilor și Infrastructurii am pus accent, în ultimii ani, pe această colaborare pentru proiectele de interes major cu autoritățile locale. Împreună am reușit, în ultima perioadă, să modernizăm, așa cum aminteam mai devreme, și Aeroportul Traian Vuia din Timișoara, de asemenea, Aeroportul din Iași, Aeroportul din Tulcea. Amintesc aici şi chiar felicit și autoritățile locale de la Brașov, pentru că au reuşit, printr-o mare contribuție locală, să inaugureze și acolo acum șase luni aeroportul de la Brașov”, a adăugat acesta.
Prezent la eveniment, Nicolae Ciucă, Președintele Senatului, a afirmat că extinderea terminalului Plecări al Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca este un model de investiție liberală realizată prin colaborarea foarte bună între primar și președintele CJ, dar și între autoritățile locale cu cele centrale.
”Mărirea capacității aeroportului va avea un efect multiplicat în economia locală și regională. La Cluj avem un exemplu de administrație liberală de succes: atât municipiul cât și județul au cele mai bune rate de absorbție a fondurilor europene și cele mai eficiente investiții cu finanțare de la bugetul de stat sau cel local”, a adăugat el.
Proiectul de extindere a fost implementat de Bog’art, UTI și compania locală ACI Cluj, cu un buget de 366 milioane de lei. Finanțarea a venit din fonduri europene, de la bugetul de stat și fonduri proprii, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Odată cu finalizarea proiectului, capacitatea de procesare a terminalelor din Aeroportul Internațional Cluj va crește la 4,5 milioane de pasageri/an.
Proiectul a inclus extinderea suprafeței terminalului plecări cu aproximativ 7200 mp, realizarea fluxurilor pentru destinațiile Schengen și Non-Schengen, 3 noi fluxuri de securitate, dotate cu echipamente pentru controlul de securitate și extinderea platformei de staționare aeronave cu aproximativ 9000 mp.