Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, marţi, de la ora 18:00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.
Senatorii şi deputaţii pot depune până la ora 13:00 amendamente la proiectul adoptat de Executiv.
Guvernul a adoptat luni, 25 septembrie, proiectul privind măsurile fiscal-bugetare.
”Avem astăzi forma finală a măsurilor fiscal-bugetare, după consultările cu toți partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, dar și cu administrația locală. O bună parte din propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea în Parlament”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu.
Conform acestuia sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.
Față de forma pusă în dezbatere în urmă cu câteva zile, au apărut câteva modificări: bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, nu şi în bani, TVA pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive crește de la 5 la 9%, a fost eliminat pragul impus autorităţilor locale, care nu puteau cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri, zilele localității etc.
De asemenea, pentru instituţiile de cultură cu mai puţin de 50 de angajaţi, comasarea o va face autoritatea locală, dacă vrea. Au apărut modificări și la calculul impozitului pentru companiile multinaționale și au fost eliminate prevederile care lăsau ONG-urile fără sponsorizări de la marile companii.
Creşterea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin OUG separată, iar salariul minim va crește la 3.300 de lei brut printr-o hotărâre de guvern.
Proiectul de lege prevede un impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă.
Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Și băncile vor plăti tot un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.
Se majorează accizele la alcool şi tutun, crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr TVA crește de la 9% la 19%.
Totodată, actul normativ include reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.
Consiliul Economic și Social (CES) a emis un aviz nefavorabil pentru pachetul de măsuri fiscale dorit de Guvern, documentul cuprizând o listă substanțială cu riscuri și efecte negative pe care le va atrage Executivul dacă va adopta actul normativ în forma actuală.