Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern de miercuri după-amiază că pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate începând de la 1 octombrie. El a mai spus că se lucrează și la „soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități”.
Premierul a precizat că Guvernul aprobă majorarea plafonului de impozitare și în cazul pensiilor din Sistemul Național de Ordine și Siguranță Publică. ”Practic, le aducem la același nivel cu celelalte pensii publice, unde deja am legiferat ridicarea plafonului de la 2.000 la 3.000 de lei, începând cu 1 octombrie. Aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această nouă măsură, care este un act de echitate socială”, a explicat Marcel Ciolacu.
Astfel, a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind modificarea art. III din Legea nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale
Începând cu luna octombrie, plafonul lunar până la care pensionarii nu vor plăti impozit pentru veniturile obținute din pensii va crește de la 2.000 la 3.000 de lei.
După proiectul de lege adoptat recent în Parlament, Guvernul a completat, prin Ordonanță de Urgență, categoriile de pensionari care vor beneficia de majorarea pragului până la care se aplică scutiri la impozitarea pensiei.
Este vorba despre beneficiarii pensiilor reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015. Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat. Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității.
Impactul bugetar al aplicării acestei decizii până la sfârșitul anului în curs este de 34,6 milioane de lei.
”Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni și ei nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare din interese de moment”, a declarat premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
”Însă, fiți sigur că voi rezolva prin dialog cu Comisia Europeană, ajungând la o înțelegere corectă, nu prin acțiuni populiste cu proiecte fantomă depuse acum în Parlament, ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR și votată de toate partidele”, a adăugat el.
Premierul a vorbit și despre scăderea inflației: ”Cea mai importantă veste de astăzi este faptul că inflația a reînceput să scadă, ajungând la 5,1%, la jumătate față de iunie 2023, când am preluat mandatul de prim-ministru. Datele oficiale demonstrează că măsurile noastre privind plafonarea prețului la energie și gaze și adaosului comercial la principalele alimente de bază a funcționat. Banca Națională a României arată clar că fără aceste măsuri, inflația era astăzi de 15%, triplă față de cea din prezent.”
Marcel Ciolacu a mai prezentat o veste bună: ”Investițiile nete în economie sunt la un record istoric, depășind în primul semestru 80 de miliarde de lei, mai mult cu 10 miliarde față de aceeași perioadă a anului trecut, dublu față de perioada guvernării 2020-2012.”
”Practic, datele oficiale INS confirmă cifrele Eurostat și pe cele ale BNR. România a trecut la un model de dezvoltare bazat pe investiții. De aceea, continuăm să sprijinim masiv investițiile. Aprobăm azi 2,5 miliarde de lei ca să plătim investiții în comunități locale gestionate prin PNDL și PNRR; alte 600 de milioane de lei merg la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, plătim beneficiarii proiectelor de infrastructură modernă de transport ce protejează mediul și putem să contractăm noi investiții pe transport verde. Nu era normal, deoarece Ministerul Transporturilor a finalizat banii din PNRR. Vom finanța cu încă 570 de milioane de lei în plus pentru a susține finalizarea unor secțiuni de pe Autostrada Moldovei, unde sunt loturi aproape gata. De aceea, voi merge și mâine cu domnul ministru Grindeanu ca să vedem stadiul lucrărilor de pe A7. Au acum finanțare suplimentară și pe autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț și pentru autostrada Lugoj-Deva – încă ritmul de execuție este foarte bun”, a menționat premierul.
Marcel Ciolacu i-a cerut domnului vicepremier Neacșu ca împreună cu miniștrii finanțelor și economiei Marcel Boloș și Radu Oprea să finalizeze cele două proiecte economice majore – finanțarea tranziției verzi pentru marea industrie și sprijinirea investițiilor cu impact semnificativ.
”Vom face simultan și rectificarea bugetară pentru a aloca fonduri importante ca să finanțăm aceste scheme esențiale pentru a susține dezvoltarea economiei românești”, a încheiat premierul.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com