Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat că se vor organiza peste 19.000 de secţii de votare în toată țara pentru alegerile prezidențiale.
Acestea vor fi publicate pe site-ul AEP în prima decadă a lunii noiembrie, fiind listate şi străzile arondate.
Toni Greblă a explicat, într-o conferinţă de presă, cum poate afla fiecare alegător la ce secţie este arondat.
”Fiecare alegător care vrea să verifice unde este secţia unde este el arondat poate. Introducând CNP-ul pe site-ul AEP, i se va indica automat strada şi numărul secţiei de votare. Există şi un traseu şi o localizare a secţiei”, a spus președintele AEP.
Alegătorii vor putea urma traseul indicat, dar vor primi şi o adresă a secţiei de vot.
Click AICI pentru a afla care este secţia ta de votare!
Toni Greblă a precizat că alegerile prezidenţiale sunt mai simplu de organizat şi că nu vor mai exista cazuri ca la alegerile locale, când membri ai secţiilor de votare au dormit pe saci în exteriorul clădirii în care trebuiau să depună procesele verbale şi materialele.
El a spus că săptămâna trecută a făcut o analiză a sediilor în care preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor trebui să ducă materialele rezultate în urma alegerilor, arătând că sunt corespunzătoare din toate punctele de vedere.
„Toate corespund din toate punctele de vedere. Au toate utilităţile, inclusiv căldură, au spaţii suficiente ca să nu mai asistăm la aceste lucruri. E o excepţie la Sectoarele 1 şi 2, unde urmează să fie validaţi noii primari aleşi. Am zis că această discuţie o purtăm cu primarii nou aleşi, care, în principal, ei au obligaţia să asigure sedii, spaţii corespunzătoare pentru ca activitatea de validare a rezultatelor alegerilor şi de depunerea materialelor rezultate în urma alegerilor să se desfăşoare în condiţii civilizate”, a afirmat preşedintele AEP.
Conform acestuia, validarea rezultatelor la prezidenţiale este relativ mai simplă: „Se face într-un timp foarte scurt, astfel încât eu cred că până la sfârşitul zilei de luni, 25 noiembrie, vom avea rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale, iar noi încercăm cu Biroul Electoral Central ca în dimineaţa de 25 noiembrie să dăm primele rezultate parţiale, oficiale. Şi rezultatele oficiale, parţiale, cred că vor fi consistente, adică peste 30% din numărul buletinelor de vot valabil exprimate să fie validate şi să avem, deci, rezultatul parţial, oficial. Neoficial, aţi văzut că ele apar mai repede, dar noi trebuie să dăm numai acele rezultate care sunt validate de birourile electorale de circumscripţie judeţeană, respectiv a sectoarelor municipiului Bucureşti.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale este programat pentru data de 24 noiembrie, iar cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc pe data de 8 decembrie.
Cetățenii români vor avea de ales viitorul președinte al României dintre cei 14 candidați înscriși în cursă: 10 susținuți de partide politice și de o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și 4 independenți. Găsiți AICI ordinea candidaților pe buletinele de vot.