Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 9,1 miliarde lei în semestrul I 2023, în creștere cu circa 4% față de valoarea înregistrată în perioada similară din anul anterior. Brokerii au intermediat 79% din totalul pieței.
În total sunt incluse și primele brute subscrise de societatea Euroins România în trimestrul I 2023, precizează ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară în raportul publicat.
La 30 iunie 2023, 25 de asigurători autorizați și reglementați de ASF derulau activitate pe piața asigurărilor din România.
Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise (PBS) de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, meținându-se la un nivel similar cu cel înregistrat și în semestrul I 2022.
Din totalul primelor brute subscrise în semestrul I 2023 (9,1 miliarde lei), primele brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 59 milioane lei, reprezentând aproximativ 0,6% din volumul total al primelor subscrise, nivel relativ similar cu cel înregistrat în semestrul I 2022 (circa 59,5 milioane lei).
Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață s-a situat la un nivel de 1,51 miliarde lei, în creștere cu 2% față de valoarea înregistrată în semestrul I 2022 (1,48 miliarde lei).
Evoluția pozitivă a fost susținută în principal de creșterea cu circa 38% a subscrierilor pentru clasa C3 (Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții), contrabalansată parțial de scăderea volumului de prime brute subscrise pentru clasa C1 (Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare: -14%).
În semestrul I 2023, se menține dependența ridicată a pieței locale de asigurările auto, clasa A3 CASCO (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 RCA (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezentând aproximativ 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 63% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare în semestrul I 2023.
O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare.
Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 – CASCO și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA, incluzând activitatea derulată de sucursalele prezente pe piața din România) s-a situat la 6,3 miliarde lei în semestrul I 2023, din care 27% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 73% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii.
Gradul de concentrare este ridicat atât pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), cât și pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societăți de asigurare pe segmentul CASCO însumează o cotă de piață de 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise (fără sucursale).
Primele 3 societăți pe piața RCA dețin o cotă cumulată de 60% din portofoliul de asigurări RCA din România (inclusiv sucursale), în scădere comparativ cu perioadele anterioare, pe fondul avansului înregistrat de volumul de prime brute subscrise de cele două sucursale ce derulează activitate pe acest segment.
Asigurările de sănătate au înregistrat o dinamică pozitivă în semestrul I 2023, cu un volum al subscrierilor societăților autorizate de ASF de peste 477 milioane lei, în creștere cu aproximativ 27% față de semestrul I 2022 (circa 376 milioane lei).
Primele brute subscrise pentru asigurările de sănătate dețin o pondere de 5,3% în totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF, pondere în creștere comparativ cu semestrul I 2022 (4,3%). Numărul contractelor noi, încheiate în semestrul I 2023, s-a situat la circa 141 mii, înregistrând un avans de 3% față de perioada similară a anului anterior.
Despăgubirile brute plătite de societățile autorizate și reglementate de ASF s-au situat la 3,85 miliarde lei, în creștere cu circa 2% față de semestrul I 2022, din care 3,15 miliarde lei au fost plătite pentru activitatea de asigurări generale și 701 milioane lei pentru activitatea de asigurări de viață (incluzând sumele plătite pentru maturități și răscumpărări).
Separat de despăgubirile brute plătite de societăți, asigurătorii au și alte categorii de cheltuieli, dintre care amintim cheltuielile de achiziție și administrare, ce s-au situat la 2,5 miliarde lei în semestrul I 2023 pentru ambele categorii de activități (asigurări generale și de viață).
În semestrul I 2023, suma aprobată pentru plata daunelor de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost în valoare totală de aproximativ 371 milioane lei.
La finalul semestrului I 2023, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF se situa la un nivel de circa 22,9 miliarde lei (fără a lua în considerare rezervele tehnice constituite de societatea Euroins România), în creștere cu circa 7% față de finalul lunii martie 2023. Din valoarea totală a rezervelor tehnice, 57% au fost rezerve tehnice constituite pentru activitatea de asigurări generale (circa 13,1 miliarde lei), iar 43% pentru activitatea de asigurări de viață (9,8 miliarde lei).
Calculate la nivelul întregii piețe, ratele de solvabilitate (rata SCR, respectiv MCR) au fost supraunitare la finalul lunii iunie 2023. Așadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate și cerința de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pieței asigurărilor a fost de 185%, în timp ce rata MCR a fost 427%.
La finalul semestrului I 2023, valoarea activelor (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) a înregistrat o creștere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Valoarea datoriilor totale a înregistrat o creștere de 2%. Informațiile statistice conform regimului Solvabilitate II prezentate în cadrul raportului nu cuprind datele societății Euroins România pentru semestrul I 2023.
Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în semestrul I 2023 în baza dreptului de stabilire (FOE – freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul a 15 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,37 miliarde lei (13% din totalul primelor brute subscrise de societățile locale autorizate de ASF și sucursale), în creștere cu aproximativ 40% față de aceeași perioadă a anului 2022.
În semestrul I 2023, valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj s-a situat la circa 7,2 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 10% față de perioada similară a anului anterior. Dinamica pozitivă se datorează atât creșterii volumului de prime distribuite pentru activitatea de asigurări generale (+9,8%), cât și avansului înregistrat de primele distribuite pentru asigurările de viață (+13,3%).
Astfel, companiile de brokeraj au distribuit circa 79% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind înregistrată de
asigurările generale pentru care gradul de distribuție a fost de aproximativ 92%. Dacă se iau în calcul doar primele distribuite pentru societățile autorizate și reglementate de ASF, gradul de distribuție în semestrul I 2023 a fost de 68%, respectiv 79,5% pentru activitatea de asigurări generale și circa 13% pentru asigurările de viață.
Ponderea veniturilor din activitatea de distribuție de asigurări în totalul primelor distribuite la nivelul pieței de brokeraj a fost de 13,9% (comision mediu), acesta fiind de circa 13% pe segmentul asigurărilor generale, iar pe segmentul asigurărilor de viață, de 42,2%.