Guvernul aprobă miercuri un important proiect de investiții care va conecta principalele centre urbane printr-o rețea modernă de transport feroviar. Proiectul vizează investiții în valoare de 3,3 miliarde de lei, din fonduri europene, pentru achiziționarea a 58 de trenuri electrice noi.
”Aprobăm, așadar, un proiect major de investiții ce conectează mari centre urbane prin transport feroviar modern. Cumpărăm 58 de trenuri electrice noi, o investiție de 3,3 miliarde de lei din bani europeni”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de miercuri.
Conform acestuia, 13 municipii reședință de județ vor fi interconectate, printre acestea fiind Brașov, Craiova, Brăila, Galați, Bacău, Focșani, Arad, Deva, Alba Iulia, Cluj-Napoca și Oradea.
Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021- 2027 și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Premierul a anunțat și o investiție de peste 515 milioane de lei în infrastructura rutieră.
”Și în privința infrastructurii rutiere avem un proiect important, varianta de ocolire a orașului Buftea. Este o investiție de peste 515 milioane lei, extrem de necesară pentru a finaliza Autostrada de Centură A0”, a precizat șeful Executivului.
Marcel Ciolacu a mai spus că suplimentează bugetul Ministerului Mediului.
”Continuăm și investițiile în mediu, după ce am reușit, recent, să cumpărăm în numele statului prima pădure din ultimii 30 de ani, cele 4.000 de hectare din județul Neamț. Azi, suplimentăm bugetul Ministerului Mediului cu 250 de milioane, pentru proiectele prevăzute în PNRR”, a transmis Premierul.
Acesta a amintit și de susținerea pentru producătorii agricoli: ”Susținem în continuare producătorii agricoli care doresc să achiziționeze tractoare cu finanțare din Fondul de Mediu. Avem 500 de milioane de lei bugetați pentru această măsură, iar acum fondurile vor putea fi aprobate fără încheierea contractelor de finanțare. De acum înainte, e suficientă doar aprobarea din partea Comitetului de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu”.
Tot în ședința de miercuri, Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind planul fiscal, oferind astfel României o perioadă de șapte ani pentru a reduce deficitul bugetar.
”Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană cu privire la Planul Fiscal. Este esențial că experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani, în care să facă investiții masive în economie! Doar astfel vom ajunge la media Uniunii Europene în privința dezvoltării, a veniturilor cetățenilor și a nivelului de trai în general”, a declarat el.
Foto: alstom.com