Preşedintele Klaus Iohannis participă joi la reuniunea Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles.
Printre subiectele de pe agenda reuniunii se numără: Ucraina, migraţia, situaţia din Orientul Mijlociu, pregătirea UE în domeniul civil şi militar şi răspunsul la crize, Republica Moldova, aspecte legate de libertate, securitate şi justiţie.
Discuţia liderilor europeni privind Ucraina are ca obiectiv analiza situaţiei din teren şi a celor mai adecvate modalităţi de îndeplinire a angajamentelor de sprijin faţă de poporul ucrainean şi de continuare a eforturilor necesare pentru respingerea invaziei ruse şi de a asigura prevalarea dreptului internaţional. Această reuniune va fi şi un bun prilej de a exprima, la nivel european, un mesaj unitar de sprijin pentru Ucraina şi pentru implementarea unei păci juste, cuprinzătoare şi de durată, precizează sursa citată.
Preşedintele Iohannis va evidenţia necesitatea continuării unei abordări strategice, multidimensionale şi coerente pentru susţinerea Ucrainei.
Referitor la rolul UE în lume, este vizată o discuţie strategică şi cuprinzătoare asupra căii de urmat în ceea ce priveşte angajarea la nivel global şi priorităţile într-un context multipolar şi marcat de tensiuni geopolitice.
Tema migraţiei va fi abordată din perspectiva evaluării progreselor înregistrate în implementarea legislaţiei UE în materie, cu accent pe dimensiunea externă, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, lupta împotriva instrumentalizării şi a traficului cu migranţi.
În ceea ce priveşte evoluţiile din Orientul Mijlociu, se va analiza situaţia din teren, inclusiv modalităţile prin care UE poate contribui la eforturile în direcţia dezescaladării conflictului. Va fi abordată, totodată, situaţia din Siria.
Preşedintele va informa membrii Consiliului European şi cu privire la situaţia din România ca urmare a interferenţelor străine în procesul electoral.
„Voi sublinia că acest lucru nu este o ameninţare doar la adresa României, ci la adresa democraţiilor şi a valorilor europene, la modul cel mai general. Toate, repet, toate ţările sunt expuse acestui risc. Este evident, şi voi spune acest lucru şi în reuniune, că este necesară o coordonare eficientă la nivelul întregii Uniuni pe tema combaterii ingerinţelor străine şi a atacurilor hibride din partea Rusiei. Pentru a ne apăra şi pentru a preveni aceste ingerinţe trebuie să adaptăm şi să dezvoltăm de urgenţă instrumente şi mecanisme, nu putem să rămânem doar la nivelul ‘hai să discutăm cum să rezolvăm’, trebuie mers mult mai departe. Trebuie găsite instrumente concrete, proceduri corecte, mecanismele necesare pentru a ne putea apăra în faţa acestor atacuri”, a declarat Preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.
De altfel, inclusiv la solicitarea noastră, a României, Consiliul European va adopta concluzii pe tema combaterii interferențelor și activităților hibride ale Rusiei.
”Reiau, aici la Bruxelles, mesajul pe care l-am mai enunțat în aceste zile: România este și va rămâne o țară cu o profundă vocație europeană și euroatlantică. România este o țară stabilă, solidă, o democrație responsabilă, un stat membru al Uniunii Europene și un partener de încredere. România este un stat pe care toți se pot baza. Pare puțin altfel decât ce am spus în fraza anterioară. Realitatea este și probabil ați urmărit că a fost recunoscută de partenerii americani, de Germania și alții, România a avut o problemă enormă și a făcut față. Reacția României a fost una imediată, puternică și corectă și de aceea eu sunt foarte încrezător în capacitatea României de a rămâne stabilă, solidă, un partener și un membru de încredere”, a mai spus Președintele.
El a precizat că Uniunea Europeană înseamnă valori, principii, libertate, progres, securitate și prosperitate pentru cetățenii europeni. ”Evident că Uniunea Europeană nu este un spațiu perfect, dar dacă noi nu ne demonstrăm, zi de zi, atașamentul față de interesele și de valorile comune și dacă nu ne implicăm pentru a gestiona crizele împreună, atunci nu vom putea construi un viitor mai bun”.
”Iar cetățenii noștri – fie că vorbim la nivel european sau vorbim strict de România – își doresc din partea clasei politice, pe bună dreptate, responsabilitate, atenție, efort, onestitate și preocupare reală. Poate că aceasta este lecția cea mai importantă – sper și pentru politicienii noștri de acasă – după lecția dură pe care am primit-o în ultimele săptămâni și după un an foarte complicat, cu multe alegeri care, în final, a rezolvat unele probleme și unele le-a amânat pe anul 2025”, a adăugat Klaus Iohannis.