Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la cel de-al cincilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE) şi la reuniunea informală a Consiliului European, care se vor desfăşura la Budapesta, Ungaria, a anunțat Administraţia Prezidenţială.
Comunitatea Politică Europeană reprezintă un format de tip interguvernamental de dialog politic între statele europene, cu scopul cooperării pe teme de interes comun, în vederea consolidării securităţii şi stabilităţii pe continentul european.
Summitul CPE de la Budapesta va cuprinde o sesiune plenară, în care discuţiile se vor concentra pe provocările de securitate la adresa Europei, cu accent pe situaţia din Ucraina, şi mese rotunde în cadrul cărora liderii vor aborda teme specifice de interes comun, precum migraţia şi securitatea economică. În cadrul dezbaterilor, preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea unei poziţii unite şi ferme a liderilor în ceea ce priveşte situaţia de securitate din regiune, precum şi continuarea sprijinului pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, în contextul războiului de agresiune al Rusiei.
De asemenea, preşedintele României va participa la masa rotundă în care se vor dezbate aspecte legate de migraţie, prilej în care va pleda, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pentru identificarea de soluţii la nivel european în domeniul gestionării migraţiei ilegale, pe termen scurt, dar şi printr-o abordare mai cuprinzătoare pe termen lung, care să permită o mai mare coeziune şi eficienţă la nivel european în abordarea acestui fenomen.
Reuniunea informală a Consiliului European, găzduită la Budapesta de Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene, are în vedere o dezbatere aprofundată cu privire la competitivitatea europeană, o temă prioritară pe agenda UE din următorii ani.
„Liderii UE au ca obiectiv adoptarea Declaraţiei politice privind un Nou Pact European pentru Competitivitate, care să ghideze activitatea instituţiilor europene în domeniu, având în vedere urgenţa de a acţiona decisiv la nivelul UE în abordarea provocărilor actuale. În cadrul dezbaterilor, preşedintele României va sublinia rolul major al coeziunii şi al convergenţei, ca instrumente de realizare a obiectivelor de competitivitate ale Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis va pleda, de asemenea, pentru eliminarea tuturor barierelor de pe Piaţa Unică şi pentru asigurarea deplină a libertăţii de circulaţie pe toate componentele sale”, precizează Administraţia Prezidenţială.
Reuniunea Comunităţii Politice Europene
Cea de a cincea reuniune a Comunității Politice Europene aduce, joi – 7 noiebrie 2024, împreună lideri de pe întregul continent la Budapesta, în Ungaria.
Liderii vor discuta despre provocările cu care se confruntă Europa în materie de securitate, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și escaladarea situației în curs din Orientul Mijlociu, despre migrația ilegală și despre aspecte legate de securitatea economică și de conectivitate din perspectiva energiei, a transporturilor, a tehnologiei informației și a comerțului mondial.
UE este reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel.
La această a cincea reuniune a comunității politice europene sunt invitați să participe 47 de șefi de stat și de guvern din: cele 27 de state membre ale UE, Albania, Andorra, Armenia
Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Islanda, Kosovo*, Liechtenstein, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, San Marino, Serbia, Elveția, Turcia, Ucraina, Regatul Unit.
Comunitatea politică europeană își propune
- să promoveze dialogul politic și cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun
- să consolideze securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.
Această platformă de coordonare politică nu înlocuiește nicio organizație, structură sau proces existent și nici nu urmărește să creeze altele noi în această etapă.
Până în prezent, comunitatea politică europeană s-a reunit de patru ori.
Următoarea reuniune a comunității politice europene va avea loc în Albania în primăvara anului 2025.