Jurnalul Digital

Programul de susținere a cuplurilor infertile este reluat

Infertilitatea afectează un număr mare de cupluri din România. În sprijinul acestora este reluat programul pentru fertilizarea in vitro, iar cuplurile infertile care își doresc să aibă copii vor beneficia de un sprijin financiar de până la 15.000 de lei, de la stat.

”Luăm o măsură importantă pentru persoanele și cuplurile infertile care doresc să aibă copii. Vor putea beneficia de sprijin de până la 15.000 de lei pentru asigurarea medicamentelor și procedurilor de specialitate în țară. Suplimentăm bugetul Ministerului cu 150 de milioane lei, astfel încât să acoperim aproximativ 10.000 de beneficiari”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern de joi.

În acest sens, Guvernul a adoptat Hotărârea privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității.

Scopul Programului îl reprezintă sprijinirea financiară a cuplurilor şi a persoanelor singure din România, în vederea asigurării medicamentelor și a efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, ca element principal de susţinere a creşterii natalităţii în România.

”Suma este identică precum suma de anul trecut, respectiv 150 milioane lei, ceea ce înseamnă 10.000 de proceduri. Fiecare procedură înseamnă 15.000 lei, 5.000 lei pentru tratamentul cu medicamentele necesare, diferența de 10.000 lei pentru procedura în sine de fertilizare”, a explicat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

”Spre deosebire de anul trecut, în acest an toate documentele se vor depune în format electronic, pe o platformă. Tot ceea ce înseamnă criterii de eligibilitate vor fi afișate pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și aceste solicitări pot fi depuse de îndată ce această hotărâre de guvern va apărea în Monitorul Oficial”, a adăugat ea.

Natalia Intotero a menționat că toate acele persoane care au fost declarate eligibile anul trecut, dar care nu au mai ajuns să beneficieze de finanțare vor trebui să reia procedura de depunere a documentelor, având în vedere că vorbim de un alt act legislativ.

Întrebată dacă este funcțională platforma prin care se depun documentele, Natalia Intotero a răspuns: ”Platforma încă nu este făcută, o vom închiria, suntem în curs de a o realiza, pentru că nu știam dacă se aprobă sau nu se aprobă acest program, ori, să avem o cheltuială pentru o astfel de platformă, fără să știm că acest program continuă, nu era în regulă. Dar, odată cu publicarea acestei hotărâri de Guvern, continuăm demersurile pentru a avea o proprie platformă în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și, până la momentul respectiv, să închiriem o astfel de platformă pentru a respecta recomandările făcute. Practic, pentru cei care au fost declaraţi neeligibili, nu va fi o activitate extrem de laborioasă, pentru că mare parte din documente ei le au, cu excepţia faptului că adeverinţa medicală trebuie să aibă o valabilitate de anumite zile, conform prevederilor medicale și, de aceea, nu se putea lua în considerare o adeverință care a fost elaborată, să spun, anul trecut, undeva în cursul lunii martie.”

Potrivit Hotărârii, cel puțin unul dintre cei doi beneficiari ai Programului, membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți, sau femeia singură infertilă, trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.

Acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile.

Conform raportărilor oficiale, statisticile „Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” 2023, se prezintă la mai 2024, după cum urmează:

– 26.188 – număr total email-uri primite/cereri;

– 11.383 – dosare înregistrate;

– 11.068 – dosare analizate de comisie;

– 10.000 – dosare declarate eligibile;

– 10.000 – contracte trimise către beneficiari spre semnare;

– 9322 – contracte semnate;

– 9322 – vouchere emise și trimise;

– 9322 – vouchere comandate;

– 4702 – deconturi farmacii;

– 3923 – deconturi clinici;

– 2220 – sarcini confirmate;

– 156 – nou născuți.

Programul reprezintă o inițiativă extrem de importantă în contextul nevoii de creștere a natalității în România, scopul acestuia fiind asigurarea viitorului și stabilității națiunii, prin continuarea acordării sprijinului financiar neimpozabil, sub forma celor două vouchere, în cuantum de 15.000 lei, destinate achiziționării de medicamente specifice – 5.000 lei, respectiv, pentru achitarea procedurilor medicale prescrise – 10.000 lei.

În vederea respectării principiilor transparenței și a egalității de șanșe, ca o garanție pentru beneficiarii Programului, înregistrarea cererilor de acordare a sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii acestora, pe platforma digitală dedicată Programului, se prenizează în Nota de fundamentare.

Cererile vor fi însoțite de documentele justificative:

– copii ale actelor de identitate ale solicitanţilor;

– declaraţie pe propria răspundere;

– document din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicaţia medicală pentru realizarea procedurii de fertilizare în vitro (FIV), eliberat de un medic specialist în obstetricăginecologie cu supraspecializare FIV şi reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unităţii sanitare partenere, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului;

– adeverinţă din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului;

– acord individual de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com