Miercuri, 18 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Parlamentului, reuniunea miniştrilor apărării în format Bucureşti 9, găzduită de ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi cu participarea reprezentanţilor din Polonia – în calitate de copreşedinte, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria, transmite MApN.
Discuţiile din cadrul celor două sesiuni de lucru s-au concentrat pe situaţia de securitate din regiune, marcată de ameninţările în creştere ale Federaţiei Ruse, cât şi asupra măsurilor de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a Flancului Estic, de o manieră coerentă şi robustă, de la Marea Neagră la Marea Baltică.
Cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi a Flancului Estic al NATO, ministrul apărării naţionale a reiterat faptul că Federaţia Rusă rămâne cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii Aliaţilor, ameninţările hibride fiind în creştere. De asemenea, au fost discutate evoluţiile de securitate generate de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina.
„Statele membre ale B9 sunt îngrijorate cu privire la situaţiile generate în ultima vreme de pătrunderile neautorizate ale dronelor Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al NATO – în Polonia, România, Letonia, cât şi la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor Alianţei. Am pledat, atât în consultările la nivel NATO, cât şi în acest important format regional, pentru identificarea unor forme de răspuns coordonat la nivel aliat”, a subliniat ministrul apărării naţionale Angel Tîlvăr.
Discuţiile din cadrul B9 au reprezentat o oportunitate pentru conturarea unei poziţii comune a statelor de pe Flancul Estic, cu privire la măsurile de consolidare a posturii de descurajare şi apărare, în pregătirea reuniunii miniştrilor din ţările membre ale NATO, ce va avea loc în luna octombrie.
„Apărarea colectivă rămâne scopul esenţial al Alianţei. Furnizarea forţelor şi capabilităţilor cu grad ridicat de pregătire, precum şi a infrastructurii rămân obiective esenţiale în îndeplinirea acestei sarcini fundamentale. Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară vor asigura desfăşurarea rapidă a forţelor şi capabilităţilor aliate pentru întregul Flanc Estic”, a evidenţiat ministrul Tîlvăr.
În cadrul sesiunilor de lucru au fost aduse în atenţie provocările cu care se confruntă Republica Moldova, stat puternic afectat de acţiunile hibride ale Federaţiei Ruse, şi nevoia acordării sprijinului necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană.
În cadrul reuniunii B9 de la Bucureşti a fost transmis şi un mesaj video din partea Statelor Unite ale Americii, prin adjunctul secretarului american al Apărării, Amanda Dory.
Ministrul Tîlvăr a mulţumit tuturor reprezentanţilor ţărilor membre ale iniţiativei Bucureşti 9 pentru prezenţă, subliniind, încă o dată, rolul important reprezentat de formatul B9 în promovarea intereselor de securitate ale regiunii noastre.
La finalul reuniunii, reprezentanţii B9 au adoptat o Declaraţie Comună care poate fi consultată AICI
https://www.mapn.ro/cpresa/18584_joint-statement-by-the-defence-ministers-of-the-bucharest-9