România a primit avizul formal în cadrul Comitetului pentru Concurenţă al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), după finalizarea procesului de evaluare în acest domeniu, anunță Consiliul Concutenței.
Comitetul pentru Concurenţă a evaluat activitatea autorităţii desfăşurată în perioada 2018 – 2022 şi a confirmat voinţa şi capacitatea României de a implementa instrumentele juridice, politicile şi practicile Organizaţiei în domeniul concurenţei, aşa cum sunt stabilite în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE.
Conducerea Consiliului Concurenţei a participat în iunie 2024 la discuţiile pe marginea raportului de evaluare, Comitetul pentru Concurenţă al OCDE exprimându-şi aprecierea pentru calitatea prezentării României şi disponibilitatea delegaţiei de a răspunde întrebărilor.
Raportul de evaluare cuprinde o serie de recomandări pe termen lung referitoare la numirea membrilor plenului Consiliului Concurenţei pe criterii de competenţă şi la stabilirea nivelului amenzilor în cadrul procedurii de recunoaştere a vinovăţiei, urmând ca peste un an autoritatea să prezinte stadiul implementării acestora.
„Noi suntem familiarizaţi cu instrumentele şi practicile OCDE, având în vedere că suntem membru asociat al Comitetului pentru Concurenţă de 10 ani. Cu toate acestea, procesul de evaluare a reprezentat o provocare importantă, deoarece a trebuit să demonstrăm că modul în care ne desfăşurăm activitatea îndeplineşte exigenţele organizaţiei internaţionale. Faptul că am trecut acest test arată profesionalismul specialiştilor noştri”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
”Raportul de evaluare cuprinde unele recomandări pe termen lung, dar acestea, în niciun caz, nu blochează sau îngreunează procesul de aderare a ţării noastre la organizaţia internaţională, ci ne vor permite să ne îmbunătăţim activitatea”, a adăugat el.
Pe parcursul acestui proces, Consiliul Concurenţei a beneficiat de sprijinul şi expertiza Ministerului Afacerilor Externe (MAE). La discuţiile pe marginea raportului de evaluare a participat şi delegaţia MAE condusă de Luca Niculescu, secretar de stat, coordonator naţional al procesului de aderare a României la OCDE, şi Adrian Vieriţa, ambasador însărcinat cu procesul de aderare a României la OCDE.
Autoritatea română de concurenţă a obţinut în anul 2014 statutul de asociat al Comitetului pentru Concurenţă al OCDE, România fiind primul stat non-membru al OCDE care beneficiază de acest statut.
Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru România, al treilea mare obiectiv strategic, după aderarea la NATO şi UE. Din 2014, România are statutul de asociat în cadrul Comitetului pentru Concurenţă, după ce a fost observator încă din 2006, perioadă în care schimbul de bune practici a contribuit la protejarea şi promovarea concurenţei.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com