Un transport cu ajutoare umanitare oferite de România populației civile din Liban a plecat vineri dimineață spre această țară. Ajutorul umanitar gratuit constă în produse alimentare, a anunțat Guvernul României.
Decizia acordării ajutorului umanitar pentru populația civilă din Liban a fost luată în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, convocată ieri, 3 octombrie 2024, de premierul Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență. Hotărârea a fost adoptată de CNSU având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Republica Libaneză.
Transportul bunurilor se realizează pe cale aeriană cu resurse naționale, puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale. Totodată, ca parte a misiunii, vor fi prezenți și 2 ofițeri de legătură din cadrul Direcției Generale pentru Protecție Civilă din cadrul DSU.
România continuă să-și onoreze angajamentele și se alătură comunității internaționale solidară cu statele care se confruntă cu situații majore de urgență.
Ajutorul constă în 5,7 tone de conserve din legume și 1,6 tone de conserve din pește.
Zeci de români au fost repatriați joi din Liban
În contextul escaladării conflictului din regiunea Orientului Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că joi, 3 octombrie 2024, sub coordonarea Prim Ministrului României și în urma demersurilor și eforturilor complexe ale Ministerului Afacerilor Externe și cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale (MApN) și al altor parteneri instituționali, 69 de persoane aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, au fost asistate în vederea repatrierii din Republica Libaneză, fiind transportate în România, la bordul unei aeronave militare. Zborul a fost realizat cu sprijinul MApN, cu o aeronavă aparținând Forţelor Aeriene Române.
Cele 69 de persoane au fost sprijinite de către personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE, în vederea eliberării documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării. De asemenea, au fost întreprinse demersuri, pe lângă autoritățile locale competente, pentru realizarea zborului în condiții de siguranță.
Operațiunea a fost susținută, de asemenea, de autoritățile române, la sosirea pe teritoriul României a cetățenilor români și a membrilor lor de familie, structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne acordând asistența necesară în strânsă cooperare cu organizații neguvernamentale și Primăria București.
MAE, inclusiv prin intermediul Ambasadei României la Beirut, continuă și în perioada următoare să depună toate eforturile și să întreprindă acţiuni specifice, în regim de permanenţă, în vederea asigurării protecţiei consulare a cetăţenilor români aflaţi în continuare pe teritoriul Republicii Libaneze.
MAE și Ambasada României în Republica Libaneză vor rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii lor de familie care și-au semnalat prezența și s-au înregistrat la misiunea diplomatică.
Totodată, MAE reamintește că este în vigoare, încă din luna octombrie 2023, un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE!” pentru întreg teritoriul Republicii Libaneze, disponibil la https://www.mae.ro/node/2896, informațiile fiind actualizate în mod constant, în funcție de evoluțiile de securitate din regiune. În acest context, MAE a reiterat permanent recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare.
Cetățenii români se pot adresa Ambasadei României la Beirut și își pot anunța prezenţa în Republica Libaneză, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail beirut@mae.ro și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Beirut:+961 76 775 503.