Jurnalul Digital

Romașcanu: Dacă PSD intră la guvernare, e natural ca nominalizarea de premier să fie Marcel Ciolacu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat marţi că în cazul în care partidul va decide să participe la guvernare, e natural ca nominalizarea pentru funcţia de premier să fie Marcel Ciolacu.

„Cred că e natural ca, dacă va exista decizia PSD de a merge la guvernare şi de a da premierul, ca domnul Ciolacu să fie nominalizarea (pentru premier – n.r.). Asta este o părere strict personală. Va fi o decizie a conducerii de lunea viitoare”, a spus Romaşcanu, la sediul central al PSD.

Întrebat dacă ar putea funcţiona un guvern PNL-PSD alături de USR şi UDMR, aşa cum a propus Elena Lasconi, el a răspuns: „Eu vă spun principial politic: a face un guvern de un asemenea tip, de dimensiune, sau cu o asemenea componenţă ar însemna ca opoziţia să rămână integral în mâna celor din blocul, să îi spunem, suveranist, iar acest lucru nu este deloc sănătos pentru democraţie. Probabil că cineva va trebui să îşi asume dintre partidele proeuropene rolul de partid de opoziţie”.

Referitor la la o rotativă Ciolacu – Bolojan în fruntea unui viitor Guvern, Romașcanu a susținut că „a fost un experiment care a funcționat”.

”Repet, iarăși vorbesc în nume personal, nu s-a discutat absolut despre guvernare, dar nu pot să nu spun că un fenomen pe care lumea îl privea cu îndoială la momentul respectiv, și anume această rotativă, a funcționat. Din păcate n-a funcționat până la capăt, pentru că am avut colegi care au considerat că o altă strategie e mai bună. Orice este posibil”, a precizat el.

Referitor la faptul că PSD şi-ar putea asuma să rămână în opoziţie, acesta a spus că „în principiu fără PSD e foarte greu, având în vedere ponderea în Parlament, să se construiască un guvern”, dar toate scenariile sunt pe masă în acest moment.

Purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că marţi va exista o întâlnire între Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi, pentru a discuta în primul rând despre o majoritate în Parlament.

„Sunt în curs întâlniri cu toţi actorii politici. Înţeleg că astăzi va exista o întâlnire a domnului Ciolacu cu doamna Lasconi. O să vedem care va fi concluzia. Eu cred că decizia evidentă privind alegerea unui nume care să fie susţinut sau nealegerea unui nume care să fie susţinut a fost luată, ieri, într-un for de conducere al partidului. Cred că este o decizie înţeleaptă pentru PSD de a nu îndemna într-o parte sau în alta, mai ales că am văzut că suntem într-un moment în care asemenea îndemnuri pot avea efecte contradictorii”, a spus Romaşcanu.

Întrebat dacă Ciolacu şi Lasconi vor discuta despre o guvernare împreună şi o majoritate în Parlament, el a răspuns: „Sunt convins că se va atinge şi acest subiect, dar cel mai important lucru care trebuie făcut acum şi pentru care domnul Ciolacu are mandat de la conducerea partidului este negocierea majorităţilor din Parlament, urmând ca să se discute după alegerile prezidenţiale despre ceea ce se poate constitui ca majoritate la nivel guvernamental”.

Romaşcanu a mai fost întrebat dacă ştie ca cineva din PSD să fi vorbit vreodată cu Georgescu sau dacă acest candidat i-a contactat pe social-democraţi.

„Nu ştiu să fi existat asemenea tip de contact. Cum aţi văzut, nici cei care l-au ales nu ştiu exact dacă l-au ales pe Călin Georgescu sau pe George Călinescu. Nu este o finală prezidenţială care să mulţumească integral pe toată lumea, dar până la urmă ăsta este votul celor care s-au prezentat la urme şi până la urmă nu avem a comenta”, a a precizat acesta.

Lucian Romaşcanu a fost întrebat, de asemenea, ce părere are despre faptul că primari ai PSD îşi îndreaptă electoratul spre candidatul Călin Georgescu.

„Eu nu am văzut aşa ceva şi dacă aţi văzut, să îmi trimiteţi şi mie. Decizia este clară, nu e vorba nici de susţinere, nici de a fi contra, nu ne pronunţăm la nivelul conducerii în ce parte să meargă alegătorii şi vă spun şi eu ce a spus domnul Ciolacu, noi am rugat alegătorii PSD, care astă vară au fost vreo 3.200.000, să voteze în favoarea candidatului Marcel Ciolacu şi au venit 1.700.000. Şi după cum s-a văzut, şi mare parte din electoratul PSD a votat în altă parte. (…) Atunci, decât să intri într-o zonă care poate avea efecte pe care nu le poţi anticipa, cred că cel mai bine este ca alegătorii să se documenteze, dumneavoastră să prezentaţi programele, personalităţile, prezentaţi tot ce este şi la sfârşit oamenii care se uită şi văd şi înţeleg să decidă în consecinţă. Noi am avut program, nu prea am avut şansa să îl spunem”, a spus Romaşcanu.