Jurnalul Digital

Șeful spionajului german avertizează cu privire la atacurilor cibernetice asupra terminalelor GNL

Șeful serviciului german de informații externe BND, Bruno Kahl (foto), a avertizat recent asupra posibilității executării unor atacuri cibernetice asupra terminalelor de import de gaz natural lichefiat (GNL).

De când a început războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, a devenit clar că războiul în spațiul cibernetic se internaționalizează și lasă urme dincolo de regiunea de criză propriu-zisă, a declarat Bruno Kahl la o conferință privind securitatea cibernetică din orașul Stuttgart.

„Iar noile instalații de descărcare a gazului lichefiat ar trebui, de asemenea, să fie considerate posibile ținte suplimentare”, a declarat șeful BND, citat de presa internațională.

Germania se bazează, printre altele, pe GNL ca alternativă la livrările de gaze rusești. Ea își construiește rapid propria infrastructură în acest scop. Pe lângă cele trei terminale GNL existente în prezent la Wilhelmshaven, Brunsbuttel și Lubmin, sunt în curs de pregătire și alte instalații.

Kahl a declarat că, în opinia sa, Rusia și China sunt cele mai mari amenințări cibernetice la adresa Germaniei.

„Actorii de stat din ambele țări sunt intens activi în spațiul cibernetic pentru a afecta politica, administrația, afacerile, cercetarea și, de asemenea, societatea din Germania”, a menționat el.

Kahl a subliniat, de asemenea, atacurile unor state mult mai mici, spunând: „În lumea digitală, nu contează, în primul rând, mărimea și masa, ci mai ales puterea de inovare și creativitatea atunci când vine vorba de obținerea unui impact cât mai mare posibil.”

Acest lucru este valabil și în mediul online pentru subiecte precum spionajul, sabotajul, dezinformarea sau criminalitatea cibernetică, a mai spus acesta.

„În consecință, chiar și statele care dispun de mijloace limitate pentru armamentul convențional investesc în mod special în capacitățile lor cibernetice pentru a obține câștiguri virtuale în teren”, precizează șeful spionajului german.

Kahl a menționat, printre altele, Coreea de Nord, Vietnam și, mai ales, Iranul. „Grupuri de hackeri de primă clasă susținute de serviciile de informații operează acolo”, a afirmat el.

Economia germană ar suferi anual pagube de peste 200 de miliarde de euro din cauza atacurilor cibernetice.