Colaborarea dintre autorităţi, societatea civilă, părinţi şi elevi este soluţia pentru a realiza un climat de siguranţă pentru copii şi tineri. Aceasta este concluzia mesei rotunde organizate de Ministerul Afacerilor Interne, luni, 2 septembrie 2024.
MAI şi structurile subordonate au propus un parteneriat cu societatea civilă pentru a eficientiza măsuri pentru protejarea minorilor şi tinerilor.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a declarat: „Ne propunem să lansăm un efort pe termen lung, deci nu va fi o simplă conferinţă şi este şi acesta un început în cadrul căruia să înţelegem mai bine ce putem face noi mai mult din perspectiva dumneavoastră şi în acelaşi timp să înţelegeţi şi dumneavoastră mediul şcolar, elevi, părinţi, profesori, care este modalitatea de exprimare a Ministerului Afacerilor Interne, care sunt limitele noastre de intervenţie, unde avem nevoie de dumneavoastră şi să ne punem pe treabă împreună de data asta.”
Acest mod de acţiune este unul care a salvat deja vieţi, motiv pentru care intensificarea colaborării este o modalitate sigură de creştere a gradului de siguranţă pentru copii.
Cătălina Surcel, Asociaţia Telefonul Copilului, a transmis: „Aş dori să apreciez, în mod deosebit, colaborarea cu Ministerul Afacerilor Interne pentru cazurile în care copiii erau la limita dintre viaţă şi moarte. Şi sunt zeci de mii de astfel de cazuri. Vorbim despre aproape 20 de ani de activitate. Aşadar, sunt multe cazuri în care diferenţa a făcut-o colaborarea dintre Asociaţia Telefonul Copilului şi Ministerul Afacerilor Interne. Nu pot să nu atrag atenţia asupra numărului tot mai mare de tentative de suicid în rândul copiilor. Lucrurile sunt grave. Desigur, sunt vieţi pe care le-am salvat împreună, dar cumva trebuie să facem în aşa fel încât să prevenim astfel de iniţiative ale copiilor care, practic, le pot lua viaţa. Este foarte bine, în primul rând, că vorbim despre asta şi este foarte bine că putem să ducem mai departe aceste mesaje fiecare dintre noi. Şi cu siguranţă vor ajunge acolo unde trebuie!”
Măsurile gândite de Ministerul Afacerilor Interne nu se limitează la activităţi în şcoli, fiind abordat planul general în privinţa prevenirii violenţei şi a infracţiunilor împotriva minorilor.
Chestor general Bogdan Despescu, secretar de stat MAI, a declarat: „Apreciem că, nu numai şcoala, nu numai în mediul şcolar trebuie să acţionăm, este nevoie de o acţiune în toate palierele de activitate, siguranţa copiilor depinde de tot ce înseamnă activităţi ale autorităţilor şi toate aceste activităţi trebuie să se desfăşoare în parteneriat, fie că vorbim de prevenirea violenţei sub toate formele ei, fie că vorbim de consumul, traficul de droguri, de traficul de persoane, de ceea ce înseamnă siguranţa rutieră, şi nu în ultimul rând, foarte important este pericolul care vine din mediul online, acest pericol, pe care nu îl putem vedea decât în momentul în care avem o consecinţă, şi de aceea cred că mesajul specialiştilor este cel mai important, pentru că acest mesaj trebuie să ne facă să înţelegem cum putem să acţionăm, să avem o eficienţă.”
Cu prilejul mesei rotunde organizate luni, 2 septembrie 2024, a fost lansată şi campania realizată de Poliţia Română cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor, intitulată „Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia„, destinată conştientizării minorilor asupra faptului că pasivitatea în faţa agresiunilor şi infracţiunilor însemnă încurajarea acestui fenomen.
Spotul realizat pentru această campanie este accesibil la următorul link: https://youtu.be/PxzcFx6W_DA