Jurnalul Digital

Statele Unite sunt îngrijorate de implicarea Rusiei în alegerile din România

Statele Unite și-au exprimat preocuparea cu privire la concluziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în atacuri cibernetice maligne care ar fi vizat influențarea procesului electoral din România. Autoritățile americane subliniază necesitatea unei investigații complete a datelor prezentate în raport.

”Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este alegerea poporului român pe cine alege, iar Statele Unite nu interferează cu această alegere sau cu acest proces. Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc.  Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, se precizează în comunicatul transmis de Departamentul de Stat.

Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat NATO puternic și partener în Uniunea Europeană. 

”Progresele cu greu câștigate de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi date înapoi de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale.  Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, spun autoritățile americane.

”Printr-un parteneriat durabil, am făcut progrese importante în cooperarea în domeniul apărării și în parteneriatul nostru economic și am luat măsuri pentru a călători fără vize.  Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, a transmis Departamentul de Stat.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT. Citiți AICI mai multe detalii!

Foto: Facebook / U.S. Department of State