Jurnalul Digital

Trei ordonanțe de urgență pentru sprijinul sectorului agricol

Amânarea ratelor și ajutorul de stat ”Creditul Fermierului”, precum și ajutorul pentru secetă au fost aprobate miercuri, 9 octombrie, în ședința de Guvern, transmite Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Schema de ajutor de stat “Creditul fermierului” a fost modificată, iar bugetul a fost majorat

În Şedinţa Guvernului din 09 octombrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea OUG nr. 7 privind aprobarea schemei de ajutor de stat “Creditul fermierului”, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modifcarea art. 12 alin (1) din legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de MADR, prin instrumente financiare de garantare şi creditare, precum şi pentru susţinerea obiectivelor naţionale de politcă agricolă.

Prin OUG nr.7/2024 beneficiarii care îşi desfăşoară activitatea doar în cadrul agriculturii primare beneficiază de un grant care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni pe perioada creditului, dar nu mai mult de 60 de luni şi fără a depăşi plafonul maxim de 280.000 euro/beneficiar pentru toate ajutoarele de stat acordate în temeiul Cadrului Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Modificarea actului normativ vizează extinderea schemei de ajutor de stat şi pentru plata datoriilor restante către furnizori/distribuitori de inputuri, iar în cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare, din care rezultă că este afectată minim 50% din suprafaţa exploatată, gradul de calamitare reprezentând media gradului de calamitare a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare, creditul poate fi utilizat şi pentru rambursarea ratelor aferente altor credite/linii de credit/finanţări tip leasing financiar sau operaţional contractate de către beneficiarii prevăzuţi la lit. a), numai dacă destinaţia acestor finanţări este în strânsă legătură cu activitatea desfăşurată de beneficiar în sectorul producţiei agricole.

Bugetul schemei de ajutor de stat se majorează la maximum 1.861,5 milioane lei, iar prin implementarea acesteia se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 7.500 beneficiari.

Sprijinul se acordă pentru beneficiarii care nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanţările tip leasing, sau, dacă înregistrează restanţe, acestea sunt încadrate în categoriile A, B şi C în baza de date a Centralei Riscului de Credit. În cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare, se poate acorda ajutorul de stat sub formă de grant şi dacă aceştia înregistrează credite restante încadrate în categoriile D şi E în baza de date a Centralei Riscului de Credit.

Beneficiarii pot solicita acordarea unui ajutor sub formă de garanţie de până la 100% din valoarea creditului, acordată de către Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA, care este administratorul schemei de ajutor de stat, din sumele puse la dispoziţie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Actul normativ privind amânarea ratelor a fost modificat

Tot în Şedinţa Guvernului din 09 Octombrie a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Modificările şi completările vizează următoarele aspecte: suspendarea de drept, începând cu data solicitării, a rambursării datoriilor curente şi restante, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituţii de credit sau cu instituţii financiare nebancare, utilizate în sectorul agriculturii primare, cu scadenţa în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025, pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

transmiterea către creditori a solicitării de suspendare, însoţită de copia procesului – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantaţii pomicole şi plantaţii viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de 50%, reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate dobânda percepută de creditor de la debitor este mai mare de 2,5% + ROBOR de la 1 la 12 luni pentru creditele în lei şi 2% + EURIBOR de la 1 la 12 luni pentru creditele în valută, stabilite în contracte, după caz. Nivelul ROBOR-ului se stabileşte în ziua înregistrării cererii debitorului.

Măsura suspendării executărilor silite se va aplica pe întregul lanţ valoric, fermieri – distribuitori – producători/furnizori, la cerere, prin raportare la preţul de achiziţie, pe baza proceselor verbale emise de autorităţile competente privind constatarea şi evaluarea pagubelor la culturi agricole vegetale şi a avizelor de expediţie sau a altor documente în vederea certificării cantităţilor livrate.

În cazul în care debitorii îşi achită până la data de 31.12.2024, obligaţiile de plată aferente contractelor aflate în derulare nu se vor percepe dobânzi, penalităţi, majorări de întârziere sau alte costuri similare şi se vor menţine toate discount-urile şi beneficiile stabilite în contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare de resurse materiale destinate producţiei agricole vegetale pentru anul 2024. Măsura se aplică pe întregul lanţ valoric, respectiv fermieri – distribuitori – producători/furnizori.

Pe toată perioada aplicabilităţii măsurilor menţionate sunt interzise orice acte sau operaţiuni având ca obiect transferuri patrimoniale de către fermieri, altele decât cele făcute în cursul firesc al desfăşurării activităţii curente, acestea fiind prezumate ca realizate în frauda creditorilor şi lovite de nulitate absolută.

Termenul de aplicare a măsurilor descrise mai sus se prelungeşte până la data de 01 august 2025.

De prevederile actului normativ vor beneficia producătorii agricoli din contractele de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare, care deţin copii ale proceselor – verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiate pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantaţii pomicole şi plantaţii viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de 50%, reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate.

Grantul pentru producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică

De asemenea, a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024.

Actul normativ aprobat instituie o schemă de ajutor de stat sub formă de grant, având ca obiectiv acordarea de compensaţii producătorilor agricoli care au cultivat suprafeţe cu culturi agricole şi au fost calamitate de seceta pedologică din agricultură.

Seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024, ca fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamităţi naturale, a fost semnalată prin analize şi informări lunare realizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, precum şi de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

Pierderile provocate de seceta pedologică reprezintă cheltuielile eligibile efectuate de fermieri, prevăzute în Tehnologiile – cadru la culturi din recolta 2023-2024, realizate de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală.

Au fost luate în considerare datele şi informaţiile înscrise în procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, întocmite conform prevederilor Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase, având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Grantul care acordă este de 1.000 lei/ha pentru fiecare hectar calamitat, conform procesului – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole.

“Sprijinul este de 1.000 lei pe hectar calamitat, conform proceselor-verbale de constatare a pagubelor. Beneficiază de acest sprijin orice fermier, indiferent dacă este persoană fizică, întreprindere individuală, familială sau persoană juridică, care a depus o cerere de plată la APIA şi care deţine un proces de constatare a pagubelor din care reiese că suprafaţa calamitată este de minim 30%”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Beneficiarii schemei sunt :

a) producători agricoli persoane fizice;

b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societăţile agricole organizate în conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, societăţile comerciale organizate în conformitate cu Legea societăţilor nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute potrivit Ordonanţei Guvernului nr.37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.338/2005, cu modificările şi completările ulterioare cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperaţiei agricole nr.566/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Schema se acordă cu îndeplinirea de către beneficiari a următoarelor condiţii de eligibilitate :

a) deţinerea unui proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru culturile agricole anuale, culturile agricole perene, plantaţii pomicole, vii, şi suprafeţele aferente calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024;

b) suprafaţa culturii calamitate reprezintă un procent de calamitare de peste 30% din suprafaţa aferentă culturii declarate în cererea eligibilă 2024;

c) sunt înregistraţi în evidenţele APIA, cu cererea de plată 2024, din care se identifică culturile agricole, precum şi suprafeţele de teren declarate, aferente acestor culturi;

d) nu sunt în dificultate, cu excepţia beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică manifestată în perioada septembrie 2023 – august 2024 şi este dovedită prin procesele verbale cu procente de calamitare de peste 30% şi până la 100% inclusiv.

De asemenea, prin actul normativ se reglementează:

-procedura de acordare a ajutorului de stat;

-procedura de recuperare a ajutorului de stat;

-formularistica utilizată în aplicarea prevederilor proiectului de ordonanţă de urgenţă

Resursele financiare necesare aplicării schemei prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă sunt în sumă totală de 2 miliarde lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

“Sunt măsuri normale de sprijinire a fermierilor care s-au confruntat cu mari dificultăţi în ultimii ani, pentru că acest Guvern consideră că sprijinirea fermierilor este o cale sigură pentru dezvoltarea agriculturii şi stabilitatea producţiei româneşti. Vreau să vă mai transmit încă un lucru: România are un grad de autosuficienţă de 100% la produsele româneşti. Producţiile anul acesta la culturile de grâu au fost depăşite cu 1,9 milioane tone faţă de anul 2023. Practic, avem producţii necesare atât în zootehnie, în procesare, dar şi pentru export”, a afirmat ministrul.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com