Un nou mesaj RO-Alert a fost transmis, miercuri seara, pentru zona de nord-est a judeţului Tulcea, prin care cetăţenii au fost avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte în zona graniţei cu Ucraina și au fost sfătuiţi să se adăpostească în beciuri sau să rămână în casă, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Conform MApN, sistemele radar au indicat două ţinte aeriene diferite, iar două avioane F16 au fost ridicate de la Baza Borcea pentru monitorizare.
”Miercuri, 23 octombrie, în jurul orei 20.45, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană în proximitatea frontierei dintre România şi Ucraina, în zona Braţului Chilia, în apropierea localităţii Chilia Veche, judeţul Tulcea”, a conformat Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană sub comandă naţională şi a fost notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea.
Pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea, precizează MApN.
Radarele au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către municipiul Tulcea, semnalul radar cu această ţintă fiind pierdut în jurul orei 21.00, la 12 km NE de localitatea menţionată.
”În jurul orei 21.20, sistemele de supraveghere radar au indicat din nou un semnal de ţintă aeriană într-o zonă aflată la 2 km NV de Lacul Razim. Ţinta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, judeţul Constanţa şi, ulterior, către localitatea Jurilovca, judeţul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km NV de această localitate, în jurul orei 21.40”, a mai transmis Ministerul.
Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu ţintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluţie indicate de sistemul de supraveghere radar.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă începând cu ora 22.16, iar aeronavele F-16 au revenit pe baza de dislocare.
Conform MApN, din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Structurile cu competenţe din Ministerul Ministerului Apărării Naţionale vor analiza datele şi informaţiile disponibile pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui eveniment.
De asemenea, începând cu dimineaţa zilei de joi, 24 octombrie, se vor efectua cercetări în cele două zone în care au fost pierdute semnalele radar.
MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea.
Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene