Un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe urmează să fie votat în ședința Executivului de joi, 23 noiembrie.
Conform Expunerii de motive, prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din luna ianuarie 2024, și anume:
I. Finanțe și economie;
II. Dezvoltare, lucrări publice și administrație;
III. Muncă Și Solidaritate Socială;
IV. Afaceri Interne;
V. Sănătate;
VI. Agricultură;
VII. Transporturi și infrastructură;
VIII. Cultură;
IX. Investiții și proiecte europene;
X. Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.
În conformitate cu prevederile art.115 alin.(3) din Constituţie, în proiectul de lege se prevede că ordonanţele emise de Guvern vor fi supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2024. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.
Faţă de cele prezentate, a fost elaborat proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pentru care, având în vedere perioada pentru care se dorește abilitarea, se va solicita Parlamentului adoptarea acestuia cu procedura de urgenţă prevăzută de art.76 alin. (3) din Constituţia României, republicată.
Potrivit art.75 alin.(1) teza finală din Constituţie, proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe va fi supus spre dezbatere şi adoptare Senatului, ca primă Cameră sesizată, rolul decizional aparţinând Camerei Deputaţilor.
Tot în ședința de joi, va fi aprobat şi un proiect de hotărâre de guvern privind măsurile destinate organizării, desfăşurării şi finanţării paradei militare naţionale din acest an prilejuită de Ziua Naţională a României, la 1 Decembrie.
“Prin măsurile preconizate, se asigură posibilitatea participării detaşamentelor reprezentative ale armatelor statelor membre NATO şi partenere alături de cele ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu tehnică şi efective la parada militară naţională din 1 Decembrie 2023, din municipiul Bucureşti”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.
Prin proiect se propune invitarea în ţara noastră de către Ministerul Apărării Naţionale a cel mult 600 de persoane, care vor face parte din detaşamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere, în scopul participării la parada militară naţională.
De asemenea Guvernul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri în derularea Programului naţional de dezvoltare locală şi a Programului naţional de investiţii “Anghel Saligny’.
“În cazul neadoptării măsurilor preconizate, eforturile susţinute ale Guvernului de a realiza investiţii publice prin care să se asigure dezvoltarea infrastructurii locale de care să beneficieze cetăţenii nu vor avea rezultatul aşteptat, beneficiarii fiind în imposibilitatea de a le implementa, finaliza şi recepţiona investiţiile. Aceste măsuri sunt necesare, ţinând cont de faptul că în piaţă au apărut anumite condiţii, în urma cărora s-a constatat creşterea preţului materialelor de construcţii, precum şi creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale, a combustibilului, transporturilor de mărfuri, la nivel internaţional, cu impact direct în producţia şi distribuţia tuturor produselor utilizate în realizarea proiectelor de investiţii”, conform Notei de fundamentare a proiectului.