Valabilitatea cardurilor de energie va fi prelungită cu trei luni, pentru a putea fi folosite peste iarna, a precizat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
”Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obtinut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
”În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a mai notat Adrian Câciu.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a virat Companiei Naționale Poșta Română aproximativ 1,44 miliarde lei în septembrie a.c., pentru ca a doua tranșă în valoare de 700 lei să ajungă pe cardurile beneficiarilor.
De această tranșă pentru plata facturilor la energie beneficiază aproximativ 2 milioane de gospodării.
Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie se acordă categoriilor de beneficiari eligibili pe baza listelor comunicate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și verificate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Naționale de Administrare Fiscală.
Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinței următoarele categorii de persoane vulnerabile:
- pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei
- pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau au reședința mai mulți beneficiari de sprijin, ajutorul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, cu condiția ca locul de consum să coincidă cu domiciliul/ reședința beneficiarului de sprijin.
Condițiile detaliate de acordare a acestor ajutoare sunt reglementate de OUG nr. 166/2022, cu modificările și completările ulterioare, publicată – AICI.
Reamintim faptul că beneficiarii pot plăti facturile cu banii disponibili pe cardurile de energie în mai multe moduri și anume:
- Direct la poștaș;
- La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
- Online, prin intermediul aplicației informatice a Companiei Naționale Poșta Română.
Ajutoarele primite pe cardurile de energie pot fi utilizate pentru a achita facturi la energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, dar și pentru orice alte materiale de încălzire ce pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.