Jurnalul Digital

Vești bune pentru elevi: Vor primi masa caldă și tichete de 500 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că părinții vor putea ridica în curând tichetele educaționale în valoare de 500 de lei, ce folosesc pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte. De asemenea, programul ”Masa Caldă” va continua și se dorește extinderea lui de la 450 de școli la 1.000 de școli.

”Avem proiecte importante și în domeniul Educației. Înțeleg că procedura privind tichetele educaționale de 500 de lei a fost finalizată, atât la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cât și la Ministerul Educației. Astfel, în cel mai scurt timp, cardurile vor putea fi ridicate de părinți și folosite pentru cumpărarea de rechizite și îmbrăcăminte pentru școală! În plus, astăzi aprobăm cadrul necesar pentru continuarea Programului Național „Masă Sănătoasă” în școli și în acest an. Masa caldă s-a dovedit esențială în reducerea abandonului școlar în zonele unde programul a fost aplicat. De aceea, ținta noastră este să creștem, de la 450 la 1000, numărul școlilor unde să oferim acest suport alimentar copiilor!”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Programul național ”Masă sănătoasă” – PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, criterii care sunt aprobate prin ordin al ministrului educației.

Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor în cadrul Programului național “Masă sănătoasă” se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena și siguranța produselor alimentrare.

Aplicarea Programului național “Masă sănătoasă” are ca rezultate așteptate:

– participarea la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea,

– crearea motivării pentru învățare și asigurarea igienei muncii intelectuale la vârste școlare diferite și în contexte de învățare diferite, indiferent de mediu, vârstă școlară, orientări culturale sau religioase,

– educarea elevilor pentru o igienă și o alimentație sănătoasă prim măsuri/activități educative de formare a unui stil de viață sănătos,

– conștientizarea importanței alimentației sănătoase din perspectiva obiectivelor de dezvoltare durabilă,

– colectarea de date reale privind capacitatea unităților de învățământ în implementarea programelor de acest tip,

– îmbunătățirea considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți (de exemplu: rata abandonului școlar a scăzut de la 6,1%, cât era în anul şcolar 2016-2017, la 1,3% la finele anului şcolar 2017-2018),

– creșterea siguranței elevilor și consolidarea relației familie-școală

Finanțarea Programului național “Masă sănătoasă” se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în funcție de numărul de beneficiari și de limita valorii zilnice, aprobate potrivit prezentei hotărâri, la propunerea Ministerului Educației.