Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite, cel mai probabil de anul viitor. Conform evaluării Ambasadei României în SUA, țara noastră a îndeplinit ultimul criteriu pentru a accede în Programul Visa Waiver: rata de respingere a vizelor pentru SUA a scăzut sub 3%, conform ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru. Vezi ce a declarat și Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.
“Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.
Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, declară ambasadorul.
”Când am sosit acum mai bine de trei ani în America, am promis, împotriva oricăror predicții contrare, să-mi dedic toată energia pentru a vedea acest proiect finalizat. Ii mulțumesc lui Dumnezeu. Sunt recunoscător Președintelui pentru încrederea cu care m-a învestit și familiei mele pentru sprijinul neprețuit!”, a adăugat el.
Andrei Muraru a mulțumit celor care au contribuit la această reușită: ”Eliminarea vizelor pentru Statele Unite este cea mai bună recunoaștere a unei solidarități ireversibile dintre români și americani. Pentru această reușită însă, foarte mulți oameni au muncit. Mulțumesc administrației romanești – ultimelor două guverne, instituțiilor publice, coordonatorului național pentru Visa Waiver, care a făcut o treabă extraordinară, Parlamentului; mă înclin în fața zecilor de companii private care au sprijinit demersul nostru, asociației de afaceri româno-americane, instituțiilor media care au promovat campania publică, colegelor și colegilor din ambasada mea, fiecăruia în parte pentru pasiunea cu care au lucrat. Le sunt recunoscător în mod special prietenilor noștri americani – fără de care acest rezultat nu ar fi putut fi obținut – începând cu ambasada SUA de la București și ambasadoarei americane, care au făcut un efort uriaș, Departamentul Securității Naționale și secretarul său, Departamentul de Stat, membrii Congresului care au semnalat nevoia ca România să se alăture programului de scutire de vize”.
”Dar cel mai mare merit îl au chiar românii, care – prin opțiunile lor clare, prin parcursul pe care l-au imprimat patriei lor, prin ambiția de a putea călători liber în țara cu care cei mai mulți dintre ei se simt aliniați ca valori și cu care statul român împărtășește o robustă alianță de securitate – ei, românii, au obținut acest statut”, a completat ambasadorul României în SUA.
Conform acestuia, primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.
”A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei țări. Vor exista beneficii importante pentru noi. Călătorind mai ușor, românii vor construi mai multe punți și vor putea impulsiona astfel comerțul sau investițiile. De asemenea, ne așteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România și America. Alianța cu Statele Unite nu va fi niciodată perfectă, dar generație după generație a arătat că prietenia noastră poate fi întotdeauna desăvârșită”, a mai afirmat Andrei Muraru.
România și-a stabilit obiectivul de a se alătura programului de scutire de viză în cursul anului 2025, iar pentru scăderea ratei de respingere sub pragul de 3 la sută, țara noastră a derulat în ultimul an o campanie de informare publică prin care a încurajat cetățenii români eligibili să solicite sau să îşi reînnoiască vizele de călătorie în SUA. În acelaşi timp, autorităţile române au realizat demersuri pentru implementarea tuturor măsurilor tehnice şi de securitate prevăzute de legislaţia americană privind regimul Programului Visa Waiver. Eforturile României au fost susținute de partenerii americani la toate nivelurile, inclusiv de Departamentul pentru Securitate internă și Departamentul de Stat, membri ai Congresului, Ambasada SUA la București.
Accederea în programul Visa Waiver implică îndeplinirea unor criterii tehnice care sunt prevăzute într-un plan de acțiune convenit cu partea americană – acestea se referă în primul rând la schimbul de informații privind securitatea frontierelor, combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere, precum și a migrației ilegale. Îndeplinirea acestor criterii tehnice necesită un efort intens, adesea combinat, la nivelul mai multor instituții publice. Potrivit legislației americane, o condiție cheie pentru ca o țară să fie desemnată parte a programului de scutire de vize este ca rata de refuz a vizelor de tip B acordate cetățenilor țării respective să fie sub 3% în timpul unui an fiscal american.
Rata de refuz a vizelor pentru călătorii în Statele Unite a scăzut în 2023 la 8,79%, cel mai mic nivel din istoria relației bilaterale România-SUA, aflându-se într-o descreștere accelerată în ultimii ani (17,03% în 2021 și 12,61% în 2022).
După încheierea anului fiscal (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) în Statele Unite, urmează un proces tehnic care începe în luna octombrie și care se întinde câteva luni – când vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți americani la București, programată pentru finalul lunii octombrie, pentru confirmarea rezultatelor pozitive făcute de România.
Programul Visa Waiver permite cetățenilor din țările membre să călătorească în Statele Unite fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri. Programul este un sistem și de combatere a terorismului și a infracționalității transfrontaliere inclusiv a migrației ilegale, care necesită schimbul de informații din partea țărilor participante, sprijinind în același timp comerțul, călătoriile în scop turistic sau de afaceri. Este administrat de Departamentul de Securitate Internă în consultare cu Departamentul de Stat. În prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul Programului Visa Waiver. Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în SUA trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) înainte de a călători și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.
Astfel, prin aderarea la program, românii nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile fiecare.
UPDATE: Declarațiile Ambasadorului SUA în România
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a declarat marţi că în următoarele luni mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi pentru a se stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver.
„Suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns cu Guvernul român în eforturile noastre comune de a aduce România în Programul Visa Waiver, care ar ajuta la facilitarea călătoriilor turistice şi de afaceri ale românilor în SUA fără a fi nevoie să solicite o viză. Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă al SUA şi are la bază eforturile de cooperare cu guvernele partenere pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor de securitate a frontierei SUA. Mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni pentru a stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver”, a precizat Katheleen Kavalec, după discuţiile avute cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria.
Ambasadorul SUA la Bucureşti spune că vor avea loc consultări suplimentare între cele două guverne: „Anticipăm că vor avea loc noi consultări între cele două guverne mai târziu în această toamnă, pentru a revizui respectarea de către România a unui număr de măsuri de securitate convenite anterior. În cazul unei decizii favorabile luate de Guvernul SUA pentru a include România în Programul Visa Waiver, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă şi de informare publică înainte de a fi implementate orice schimbări în cerinţele actuale de viză. Datele referitoare la rata de refuz a vizelor pentru toţi aspiranţii la Programul Visa Waiver sunt de obicei publicate nu mai târziu de ianuarie. Dacă toate condiţiile şi pregătirile vor fi realizate cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”.
Întrebată care sunt acei paşi pe care România trebuie să-i facă, Katheleen Kavalec a răspuns: „Există o serie de paşi referitori la securitate şi schimbul de informaţii şi am semnat câteva acorduri în acest sens, care vor trebui implementate”.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com