Un număr de 207 spitale din toată ţara vor fi digitalizate prin PNRR, cu o investiţie totală de 150 de milioane de euro, a anunţat Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
“Astăzi, Ministerul Sănătăţii a marcat un pas vital pentru digitalizarea sistemului public de sănătate. 207 spitale din întreaga ţară vor fi complet digitalizate, prin PNRR, cu o investiţie totală de 150 de milioane de euro”, a transmis Rogobete.
Conform acestuia, va fi securizat accesul la sistemul digital al spitalelor, se vor digitaliza arhivele, se vor face fluxuri digitalizate de date şi un sistem integrat şi interoperabil al datelor.
“Mai presus de orice, digitalizarea sistemului sanitar înseamnă, pe scurt, timp câştigat. Enorm de mult timp. Experienţa pe care am acumulat-o lucrând în ATI m-a învăţat multe. Dar un lucru este cert: diferenţa dintre viaţă şi moarte se măsoară, de multe ori, în câteva secunde. Spun asta pentru că aşa poate putem aprecia mult mai bine valoarea unui minut”, a adăugat secretarul de stat.
Amintim că în următorii ani vor fi construite și trei spitale regionale de urgență la Iași, Cluj și Craiova.
Contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj, un moment semnificativ în dezvoltarea infrastructurii medicale din România, au fost semnate, pe 28 februarie, la Palatul Victoria, cu participarea premierului Marcel Ciolacu. Pasul următor este programat să fie făcut săptămâna viitoare pentru spitalul din Craiova.
Doar spitalele regionale de la Iași și Cluj vor costa circa 7 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro), sunt finanțate prin PNRR și trebuie să fie gata până în 2026.
Spitalul Regional de Urgență din Iași va reprezenta un punct de referință în domeniul medical, urmând să aibă o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație. Acesta va deveni principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord – Est a țării, concentrându-se pe îngrijirea pacienților critici și pe cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt.
Spitalul Regional de Urgență din Cluj, la rândul său, va fi o instituție medicală de importanță majoră, urmând să aibă o capacitate de 849 de paturi și o gamă variată de facilități și servicii. Acesta va fi centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării. Cu 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri, acest spital va oferi o gamă completă de servicii medicale. De asemenea, va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com