În urmă cu 47 de ani, în seara zilei de 4 martie 1977, România a fost afectată de un seism devastator, soldat cu aproximativ 11.300 de răniți și peste 35.000 de locuințe prăbușite, amintește IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22 în data de 4 martie. Cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, seismul a avut efecte devastatoare asupra României, mai ales asupra Bucureștiului. A avut și o durată de circa 56 de secunde , 1.578 de victime, din care peste 1.400 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.
Seismul a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri. În București, peste 30 de clădiri și blocuri înalte s-au prăbușit.
Pentru dezvoltarea culturii preventive și consolidarea nivelului de conștientizare a populației în situația producerii unui cutremur, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat Campania Națională “NU TREMUR LA CUTREMUR”, cu scopul de a promova necesitatea pregătirii individuale sau colective în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată.
Însușirea și adoptarea unui comportament proactiv în fața unor situații de urgență vă pot salva viața! Familiarizați-vă cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență!
Descoperiți cum să reacționați în situații de urgență și asigurați-vă că sunteți pregătiți să gestionați orice circumstanță neprevăzută! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro.
De asemenea, descărcați gratuit aplicația mobilă DSU din App Store sau Google Play pentru a accesa informații extrem de utile și a vă menține mereu pregătit.
România expusă la seisme
România este, în continuare, una dintre țările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii, atrage atenția UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.
Astfel, potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijorați că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa. Din păcate însă, la nivel național, doar una din cinci locuințe este asigurată: practic, doar 20% dintre români ar beneficia de protecția oferită de o poliță de asigurare pentru locuință, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.
În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, în creștere cu 61%față de valoarea achitată în aceeași perioadă a anului 2022 (74,1 milioane lei).
“Cu aproximativ 7,6 milioane de locuințe neprotejate în fața neprevăzutului, asigurarea locuințelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate națională, dar și o responsabilitate individuală a fiecărui român”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.
14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă aproape 70% din populație, aratădatele Institutului Național de Statistică. Iar dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăși 25 miliarde euro.
“În condițiile în care doar 1 din 10 români ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuința, este esențial să ne informăm și să apelăm la soluții complete de asigurare prin care să ne protejăm locuințele”, a declarat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
Pentru protecția financiară a locuințelor împotriva celor trei riscuri catastrofale – cutremure, inundații și alunecări de teren – a fost dezvoltat sistemul asigurărilor obligatorii de locuință, administrat de societatea privată PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc să își protejeze locuința împotriva unor riscuri suplimentare pot încheia și o polița facultativă.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com