Ambrozia (iarba pârloagelor) este cea mai alergenică buruiană din România, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului. Alergia la polenul de ambrozie afectează milioane de români, însă doar o parte dintre aceștia sunt diagnosticați. Învață să recunoști simptomele și cum să le ameliorezi.
În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline. Crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui.
Simptomele alergiei la polenul de ambrozie
Simptomele acestei alergii tind să aibă loc în lunile iulie – septembrie, când polenul plantei începe să se răspândească. Perioada cu simptomele cele mai severe este considerată 15 august – 15 septembrie.
În general, alergia debutează cu strănut, mâncării de nas, de ochi, urechi sau chiar în cerul gurii, tuse, dureri de cap etc.
Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.
- Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.
- Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.
- Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.
Dacă aveți aceste simptome, consultați un specialist! Un alergolog poate face o schemă personalizată de tratament. De multe ori sunt recomandate antihistaminice și spray-uri nazale.
Iată câteva sfaturi:
- Dacă ați fost diagnosticați cu alergie la ambrozie, începți să luați medicamente cu două săptămâni înainte să înceapă sezonul de polenizare, la recomandarea medicului.
- Evitați plimbările în zilele însorite sau cu vânt, mai ales între orele 10:00 și 16:00.
- Purtați ochelari de soare pentru a împiedica un contact prelungit al polenului cu zona ochilor.
- Circulați cu mașina cu geamurile închise și schimbați periodic filtrele.
- Spălați-vă pe mâini și pe față imediat ce intrați în casă și schimbați-vă hainele.
- Utilizați purificatoare de aer în încăperi și aparate de aer condiționat cu filtre curățate periodic.
- Aerisiți încăperile dimineața și seara și închideți ferestrele în timpul zilei.
Alergiile la polenul de ambrozie sunt de la an la an mai frecvente, deoarece oamenii nu își mai întrețin și nu mai cultivă terenurile, iar buruienile se înmulțesc. Polenul este eliberat dimineața, atinge concentrația maximă după amiaza și se depune pe sol seara. Concentrații mari în aer sunt atinse în zilele însorite cu vânt.
În conformitate cu prevederile art.1 din Legea 62/2018, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, beneficiarii lucrărilor de construcţii, au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.