Jurnalul Digital

UPDATE: Proiectul privind sistemul public de pensii a fost adoptat

Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după o nouă formulă.

S-au înregistrat 85 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri.

Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

Știrea inițială: Noua lege a pensiilor, în Senat

Senatul a început, marți, dezbaterea legii pensiilor în comisiile de specialitate urmând a fi supusă la vot în plen după-amiază.

Executivul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Potrivit proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Noul proiect de lege care prevede majorarea pensiilor a provocat un discuții în cadrul coaliției, însă liderii PSD și PNL au anunțat luni, după o ședință a coaliției de guvernare, clarificarea tuturor aspectelor legate de legea pensiilor, inclusiv cele legate de găsirea surselor de finanțare.

„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție”, a declarat premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-o postare publicată pe Facebook.

„Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare”, a adăugat Ciolacu.

La rândul său, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus că „au fost clarificate toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor”.

„În ședința Coaliției de astăzi am stabilit, împreună cu partenerii de guvernare, care vor fi liniile cele mai importante pe care se va întocmi proiectul bugetului consolidat pe 2024. În cadrul discuțiilor, am susținut ca prioritatea în dezbaterile legate de finanțarea ministerelor să o aibă portofoliile Sănătății și al Educației și cu acestea vom începe discuțiile în zilele următoare. Echipa liberală prezentă la ședința coaliției a susținut ca în proiectul de buget pe 2024 să se prevadă foarte clar continuarea investițiilor, întâietate având banii care vor fi alocați celor trei mari linii de finanțare: Programul Național «Anghel Saligny», Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și proiectele derulate prin Compania Național de Investiții (CNI)”, a adăugat Ciucă.

Foto: Designed by Freepik www.freepik.com