Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență care extinde programul de ajutor financiar pentru tinerele mame aflate în situații defavorizate. Acestea vor primi un tichet pe suport electronic în valoare de 2.000 de lei.
”Sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenție este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut, până în 2027, cu un buget de 120 de milioane de lei, din fonduri europene”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
Este vorba de Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate, cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuți, precum și pentru modificarea art.155, alin.(1), litera i din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru prorogarea unui termen
Actul normativ stipulează continuarea acordării măsurilor de sprijin, având ca sursă de finanțare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate. Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate ș care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.
Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.
”(3) Valoarea tichetului social pe suport electronic este de 2.000 de lei, acordată într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut și are în vedere sprijinirea cuplurilor mamă – nou-născut prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în vederea achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului.
(4) Vârsta de maxim trei luni a nou-născutului se verifică la momentul identificării cuplului mamă-nou născut de către autorităţile administraţiei publice locale şi includerea acestuia în lista prevăzută la art. 6 alin.(1) lit. a)”, se arată în OUG.
Măsura de sprijin material este completată de măsurile auxiliare, care constau în indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație cu privire la asigurarea igienei personale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.
Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Tot în debutul ședinței de joi, premierul a amintit de problema concediilor medicale: ”Începem astăzi prin a rezolva, așa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, gravidelor, pacienților cu afecțiuni oncologice și în cazurile de urgență. Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi, la Guvern, pentru că acest act trebuie aprobat astăzi.”
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com