Jurnalul Digital

Ciolacu: Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană cu privire la Planul Fiscal

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind planul fiscal, oferind astfel României o perioadă de șapte ani pentru a reduce deficitul bugetar.

”Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană cu privire la Planul Fiscal. Este esențial că experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani, în care să facă investiții masive în economie! Doar astfel vom ajunge la media Uniunii Europene în privința dezvoltării, a veniturilor cetățenilor și a nivelului de trai în general”, a declarat Premierul.

”Există și un acord asupra ideii că, dacă deficitul este mai mic decât investițiile, atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă. Evident că, în paralel, statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile, astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani. Prin urmare, investițiile vor crește în următorii ani. Și vom continua să investim masiv în economie și în infrastructură!”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Acesta a mai spus că prioritatea Guvernului este să recupereze toți banii din PNRR.

”Închei cu un mesaj pentru toți membrii Guvernului și pentru toți angajații administrației centrale. Deși urmează o campanie electorală, prioritatea noastră este, în următoarele două luni, să recuperăm întârzierile și să salvăm toți banii din PNRR! Oamenii așteaptă de la noi soluții și vor să vadă lideri care-și asumă răspunderea, nu care stau pe margine și critică. Eu îmi voi asuma să iau acele decizii care să aducă în România toți banii din PNRR, fără să mă gândesc la calcule politice”, a transmis Marcel Ciolacu.

Planul fiscal structural pe termen mediu pe care România trebuie să îl trimită Comisiei Europene are printre obiective reducerea deficitului bugetar la 2,4% abia în 2031, încadrarea în limita de îndatorare de 60% din PIB, precum și investiții publice foarte ridicate, de 7,9% din PIB în 2025, de 7,7% din PIB în 2026 și de 6,6% din PIB în 2027, ulterior investițiile fiind păstrate la peste 5% din PIB, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

De asemenea, printre obiective se numără și Jaloanele 207 și 208 din PNRR, care prevăd reducerea și eliminarea de stimulente fiscale, reducerea și eliminarea de facilități pentru anumite categorii – cum sunt angajații din construcții.