Jurnalul Digital

Aderarea completă a României la spațiul Schengen, pe agenda JAI din 12 decembrie

Aderarea completă a României la spațiul Schengen va fi pe ordinea de zi a discuțiilor din 12 decembrie, la ultima reuniune din acest an a miniștrilor de Interne din statele Uniunii Europene.

Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene va pune subiectul ridicării controalelor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Interne din decembrie, a declarat ministrul ungar de interne, Sándor Pintér, după întâlnirea de joi cu omologii săi din UE, la Luxemburg.

Sándor Pintér va prezida reuniunile miniștrilor de interne din cadrul Consiliului JAI. El a precizat că, în cadrul reuniuni de la Luxemburg, Bulgaria și România au prezentat progresele înregistrate după ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în primăvara acestui an.

“În ceea ce privește punerea în aplicare completă a acquis-ului Schengen, am ascultat prezentările Bulgariei și României, au vorbit despre evoluțiile și progresul pe care le-au înregistrat. În prezent, nu mai există controale la frontierele aeriene și maritime. Au vorbit despre demersurile pe care le-au făcut pentru a progresa. Am ascultat prezentările celor două state membre și considerăm că există oportunitatea de aderare completă în viitor. Vom pune acest subiect pe agenda a Consiliului JAI din decembrie. Și sper că rezultatul va fi unul pozitiv”, a declarat acesta.

Austria a spus joi dimineață la Luxemburg, prin vocea ministrului de Interne, Gerhard Karner, că s-au făcut progrese, dar încă mai este de lucru. Karner conduce din calitate de interimar Ministrul de Interne al Austriei.

Însă, ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu susține că România este pe deplin pregătită să intre în spaţiul Schengen cu frontierele terestre.

“Am aplicat şi am îndeplinit toate criteriile pentru a intra şi cu graniţele terestre. Implementăm perfect decizia Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie. Am redus semnificativ migraţia ilegală prin eforturile Poliţiei de Frontieră şi cooperare poliţienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen şi suntem pregătiţi să implementăm toate instrumentele Schengen”, a spus Predoiu, înaintea Consiliului JAI de la Luxemburg.

La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România, începând cu 31 martie 2024.

Spațiul Schengen este parte integrantă a cadrului juridic al UE. Potrivit tratatelor, toate statele membre ale UE trebuie să devină, când sunt pregătite, membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen. Este atât un drept, cât și o obligație. Atât Bulgaria, cât și România au dovedit rezultate exemplare în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor. Odată cu aderarea României și a Bulgariei, spațiul Schengen devine și mai puternic. Misiunile voluntare de informare desfășurate în 2022 în Bulgaria și România, precum și ultima misiune derulată în 2023 în Bulgaria au venit să reconfirme gradul de pregătire al celor două țări, a transmis Comisia Europeană în ziua deciziei Consiliului de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.